Gemeente Asten kerntakendiscussie

Gemeente Asten start kerntakendiscussie

De belangrijkste inkomstenbron van de gemeente Asten is de algemene uitkering van het Rijk. Gelet op de oplopende overheidstekorten heeft het Rijk besloten vanaf 2012 fors te bezuiningen en minder geld aan de gemeente Asten uit te keren. Naar verwachting ontvangen alle Nederlandse gemeenten 10% minder geld. Voor de gemeente Asten betekent dit dat wij een bedrag van

EUR 1.850.000,= moeten bezuinigen om onze begroting op orde te houden.

Het bezuinigen kan op verschillende manieren evenals veel andere gemeenten heeft de gemeenteraad van Asten besloten op een grondigere manier te werk te gaan middels een kerntakendiscussie.

Wat is een kerntakendiscussie?

Een kerntaak is een gemeentelijke taak - al dan niet in opdracht van een hogere overheid - die voor de inwoners van de gemeente Asten essentieel is.

Het doel van een kerntakendiscussie is:

een principiële discussie over het huidige takenpakket van de gemeente Asten met als uitkomst de omvang en kwaliteit van de taken die de gemeente blijft uitvoeren, welke daarvan worden uitbesteed of afgestoten naar andere instanties en welke gewoonweg komen te vervallen.

Wat kunnen de gevolgen zijn?

De uitkomsten van de kerntakendiscussie voor u zijn nu nog niet te voorspellen. Er kunnen maatregelen genomen worden die leiden tot minder uitgaven of meer inkomsten (bijvoorbeeld OZB) van de gemeente Asten .

Vandaar dat wij u tijdens de discussie via de gemeentepagina een www.asten.nl regelmatig zullen informeren over het verloop van de kerntakendiscussie.

Vorm kerntakendiscussie: keuzes maken

Voor de vorm waarin deze discussie gevoerd gaat worden is uitvoerig gekeken naar de resultaten van kerntakendiscussies in andere gemeenteraden. Per kerntaak wordt bekeken wat het minimaal wettelijk niveau is en worden er keuzes gemaakt in het gewenste ambitie niveau.

Procedure

De kerntakendiscussie vindt in 3 stappen plaats:

op 22 juni a.s. vond een informatieve bijeenkomst plaats voor de raadsleden

op 21 september a.s. de discussie in groepen aan de hand van bouwstenen en vervolgens plenair aan de hand van de resultaten uit de groepen

op 7 december a.s. de oordeelsvorming gericht op financiële en beleidskaders t.b.v. het college van B&W.

De raad vertaalt dit vervolgens in de begroting van de jaren 2011 tot en met 2014).

Overige risico's

Naast de verminderde algemene uitkering van het Rijk loopt de gemeente Asten nog andere risico's zoals:

verminderde opbrengst bouwleges

kortingen op doeluitkeringen (Rijksuitkeringen voor een bepalade taak bijvoorbeeld de WMO)

rijksbezuinigingen op bijv. subsidies kunnen direct of indirect tot verminderde inkomsten bij de gemeenten leiden.

meer uitgaven als gevolg van toename bijstandsgerechtigen etc