Gemeente Lochem


Gemeente Lochem: De 'omgevingsvergunning' komt eraan

Op 1 oktober 2010 treedt de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (de "Wabo") in werking. Hiermee doet de omgevingsvergunning haar intrede. In september geven wij op de gemeentepagina's uitgebreid informatie over deze nieuwe vergunning. Hierop vooruitlopend leest u alvast wat meer over de gevolgen van de Wabo.

Omgevingsvergunning
De omgevingsvergunning komt in de plaats van een aantal bestaande vergunningen, zoals de bouwvergunning, de kapvergunning en de milieuvergunning. In totaal worden 26 toestemmingen samengevoegd. Zo krijgt u in plaats van bijvoorbeeld een bouwvergunning straks een omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen. Een activiteit waarvoor u nu meerdere vergunningen nodig hebt, kan straks met één vergunning.

Voordelig voor u
Stel dat u in een gemeentelijk monument woont en dat wilt u gaan uitbreiden. Nu heeft u nog een monumentenvergunning én een bouwvergunning nodig, straks kunt u in één aanvraag beide toestemmingen vragen: zowel voor het bouwen als voor het veranderen van een monument. Moet u daarnaast nog een boom kappen, kunt u dit ook in dezelfde aanvraag doen. Het is verstandig hiermee rekening te houden wanneer u plannen heeft.

Vergunningvrij bouwen
Al een paar jaar geeft de Woningwet de mogelijkheid bepaalde bouwwerkzaamheden zonder bouwvergunning te realiseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een aanbouw aan de woning, een dakkapel of een schuur. Ook in de Wabo blijft vergunningvrij bouwen mogelijk, maar de regeling wordt wel gewijzigd, soms zelfs verruimd. Bent u van plan na 1 oktober te gaan bouwen of verbouwen, dan is het verstandig nu al na te gaan of straks wel een vergunning nodig is of niet.

Informatie
Bij de informatiebalie in het gemeentehuis kunt u informatie krijgen. Onze medewerkers staan u graag te woord. Op de site www.omgevingsvergunning.vrom.nl kunt u burgerbrochures over de Wabo downloaden. Daar vindt u onder meer informatie over de nieuwe regels voor vergunningvrij bouwen per 1 oktober 2010.