Waterschap Zeeuws-Vlaanderen


Zeeuwse burger profiteert van waterschapsfusie

Burgers in Zeeland profiteren van de fusie tussen de twee Zeeuwse waterschappen. In Zeeuws-Vlaanderen dalen de tarieven van de waterschapsbelastingen fors. Ten noorden van de Schelde blijven ze nagenoeg gelijk. Vanaf 2011 betalen alle Zeeuwen hetzelfde tarief voor de waterschapsbelastingen. De totale lastendruk van het waterschap daalt met ruim zes miljoen euro.

Het waterschap past, in tegenstelling tot veel andere overheden geen inflatiecorrectie toe voor de tarieven van 2011. Ook in 2010 bleven de tarieven van de waterschappen wegens de economische crisis gelijk ten opzichte van 2009. Dit betekent dat voor het derde jaar op rij de tarieven voor de inwoners van Zeeland gelijk blijven of dalen.

Kostentoedeling
Voordat het tarief van de waterschapsbelastingen bepaald kan worden moet eerst de verdeelsleutel van de kosten van het waterschap over de verschillende belastingcategorieën worden vastgelegd. Deze verdeelsleutel noemt men de Kostentoedelingsverordening. De categorieën zijn de inwoners (ingezetenen), huiseigenaren (gebouwd), natuurterreinen en de eigenaren van landerijen (overig ongebouwd). De Kostentoedelingsverordening is de basis voor de verdeling van de lasten over de verschillende categorieën belastingplichtigen en is nu door het bestuurlijk overleg in concept vastgesteld.

Het uitgangspunt hierbij is dat als gevolg van de fusie de lastendruk voor de inwoners van Zeeuwse Eilanden niet stijgt. Hieruit vloeit voort dat de tarieven in Zeeuws-Vlaanderen zullen dalen. De nieuwe kostentoedeling geeft zoveel mogelijk invulling aan deze voorwaarde. De tarieven voor 2011 worden later dit jaar bij de behandelingvan de begroting van het waterschap vastgesteld.

Waterschapsfusie
Naast de dalende lastendruk blijft het voorzieningenniveau gelijk. Dit is een rechtstreeks gevolg van de fusie, omdat er efficiënter gewerkt kan worden.

De Kostentoedelingsverordening is het eerste ijkmoment om het resultaat van de waterschapsfusie te meten. Bij het opstellen van de begroting van 2011 voor het neiuwe waterschap Scheldestromen worden de belastingtarieven vastgesteld. Deze zijn nu nog niet bekend, maar de totale lastendruk voor de Zeeuwen boven de Westerschelde blijft gelijk ten opzichte van voorgaande jaren.