Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Kinderdierecteur opent verblijf voor zonaanbidders

Burgers' Zoo stelt na een grondige verbouwing de oude
orang oetan-hal open voor ringstaartmaki's

Na het vertrek van de geliefde orang oetans naar een dierentuin in Hongarije is er vanaf dinsdag 27 juli weer een nieuwe diersoort in het Arnhemse dierenpark Burgers' Zoo te bewonderen. Het oude verblijf van de verhuisde orang oetans is compleet gerenoveerd en aangepast aan de hoge 'zon-eisen' van de ringstaartmaki's. De 4 halfapen hoeven echter geen lange reis te maken naar Arnhem aangezien ze uit Dierenpark Wissel te Epe komen. Het mannengroepje zal op zeer korte termijn nog gezelschap krijgen van 6 andere mannetjes uit Safaripark Beekse Bergen.

Geïnteresseerde media worden om 10:30 uur bij de Hoofdingang verwacht.

Afwijkende apensoort
Ringstaartmaki's worden halfapen genoemd omdat ze erg op apen lijken, maar minder ontwikkelde hersenen hebben. Op Madagascar heeft er nooit concurrentie bestaan van echte apen, waardoor gedurende miljoenen jaren de halfapen zich hier bijzonder hebben ontwikkeld. Ringstaartmaki's zijn vrij grote halfapen die over de hele dag zeer actief zijn, maar ze houden er ook van af en toe languit te zonnebaden. Aangezien het erg sociale dieren zijn doen ze dit graag in gezelschap. Door de opmerkelijke gezichtstekening zijn goed de emoties van de ringstaartmaki's af te lezen en deze worden ook nog eens versterkt door het grommen en fluiten naar elkaar.

Grote verbouwing
Na orang oetans ruim 50 jaar in de collectie te hebben gehad voldeed hun verblijf niet meer aan de hoge eisen die Burgers' Zoo zichzelf stelt. Het oude verblijf is sindsdien volledig getransformeerd in een moderne open hal, waarbij de bezoeker de ringstaartmaki's in een zo natuurlijk mogelijke omgeving kan ervaren. Het lichtaspect speelt bij de nieuwe hal uiteraard een grote rol, aangezien ze zo dol zijn op de zon.

Kinderdierecteur

Vijftien verschillende dierentuinen in Nederland hebben een kinderdierecteur voor 2010 aangesteld die allerlei leuke activiteiten in de dierentuin hebben mogen meemaken. Zij hebben bijvoorbeeld hun kinderfeestje in de dierentuin mogen vieren, officiële meetings gehad met de andere kinderdierecteuren en zich ingezet voor een natuurbeschermingsproject. Bryan Tomas, de 10-jarige kinderdierecteur van Burgers' Zoo, heeft het afgelopen jaar door stemmen te werven E1000,- verdiend voor het bedreigde Swayne's hartebeest, een antilopensoort. De Arnhemse dierentuin is zo tevreden over de jonge natuurbeschermer dat zijn contract met een jaar is verlengd.



Ingezonden persbericht