Ingezonden persbericht

Persbericht: Koninklijke Rotra onder systeemtoezicht Inspectie Verkeer en Waterstaat

Logistiek dienstverlener Koninklijke Rotra is verheugd vanaf heden onder het systeemtoezicht van Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) te vallen. Rotra heeft aantoonbaar gemaakt dat zij voldoet aan de systeemcriteria van het IVW ten aanzien van het Arbeidstijdenbesluit vervoer, Wet wegvervoer goederen en de Wet vervoer gevaarlijke stoffen. Nu Rotra onder het systeemtoezicht valt, zullen er slechts met een lage intensiteit bedrijfsaudits en weginspecties worden toegepast. In Nederland is er tot op heden slechts een handvol bedrijven die onder systeemtoezicht van het IVW vallen.

Tientallen wetten en regels, nationaal én internationaal, hebben betrekking op vervoer, vervoersveiligheid en waterbeheer. De Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) houdt toezicht op de naleving en handhaving van deze regels en wetten aan de hand van audits.
De reikwijdte van de audit die IVW onlangs uitvoerde bij Rotra betrof de transportactiviteiten van Roelofsen Transport BV (wegtransport uitgevoerd door Roelofsen Transport BV namens Rotra Forwarding BV). De hierbij geformuleerde doelstelling was de toetsing van Rotra's aantoonbare beheersingsmaatregelen inzake wet- en regelgeving en de vorming van een oordeel over de kwaliteit van deze beheersingsmaatregelen en de wijze waarop deze binnen de organisatie zijn gewaarborgd. De audit (scope) richtte zich hierbij op:
*Arbeidstijdenbesluit (focus dagelijkse rust)
*Wet vervoer gevaarlijke stoffen (focus ADR vakbekwaamheid)
*Wet wegvervoer goederen (focus max. toegestane massa)