D66

maandag 26 juli 2010

Sneller ingrijpen bij diploma-misstanden op scholen

De onderwijsinspectie moet scholen waar vermoedens zijn van gesjoemel met diploma's en cijfers sneller gaan controleren. Dat zegt D66-Kamerlid Boris van der Ham vandaag in Metro naar aanleiding van de mogelijke diploma-incidenten op de Haarlemse hogeschool INHolland en het nieuws dat een aantal middelbare scholen het slecht presterende leerlingen makkelijk maakt. Dit om de naam van de school hoog te houden.

Resultaten vergelijken

De onderwijsinspectie moet de resultaten van de centrale eindexamens beter gaan vergelijken met de door de school afgenomen schoolonderzoeken. Van der Ham: "Als die op een school structureel te veel van elkaar verschillen, dan moet je argwanend worden." Al eerder vroeg Van der Ham de staatssecretaris van Onderwijs helderheid te verschaffen over de mogelijke wantoestanden met HBO-diploma's voor het begin van het collegejaar: "Dit kan door de richtlijnen voor versnellingstrajecten van langstudeerders te verhelderen. De kwaliteit van de diploma's mag niet ten koste gaan van de drang om geld per afgestudeerde student te vangen."

Scoren

Wat betreft de middelbare scholen is onduidelijk hoe verstrekkend de problematiek is. Van der Ham: "Het gaat vaak niet om VMBO's in moeilijke buurten, maar juist om scholen waar je het niet verwacht. Keurige gymnasia bijvoorbeeld, waar bestuurders om goed te blijven scoren druk uitoefenen op leraren. Op verreweg de meeste scholen gaat het goed, maar je moet niet wachten tot het kalf is verdronken. De afgelopen jaren is er te weinig ingegrepen."