Gemeente Amsterdam stadsdeel Zuid


27 juli 2010

---

Buitenleven in de grote stad

26 juli 2010

"Koud staal, dofzwarte vierkante meters en hout. Zo begon ik. Een dakterras met - vind ik - het meest fantastische uitzicht over Amsterdam vanwaar ik de toppen van het Vondelpark groen kan zien. Maar laten we wel wezen, de meeste aandacht richt zich op de vierkante meters van en om je dakterras. Dan zie je toch liever groen dan zwart en staal.

Na 5 jaar was het eindelijk zover. Naast het vullen van flink wat bloembakken op het terras zelf, liet ik met subsidie van Stadsdeel Zuid een prachtig tapijt van sedum aanleggen op het zwarte dak dat mijn terras omlijste. Dat is overigens geen kleinigheid. Je legt niet zomaar even een laagje sedum op je dak. Nadat je toestemming hebt van je buren, moet je checken dat je dak voldoende draagkracht heeft en de afwatering moet goed geregeld zijn. Na de toekenning van de subsidie, werd door De Dakdokters drie-en-dertig vierkante meter sedum, in allerlei kleuren aangelegd: een prachtig onderhoudsvriendelijk tapijt van groen-bruin-dieprode tinten. Prachtig, zeker als hier en daar ook wat bloemetjes uitkomen. Terugblikkend en kijkend naar het resultaat is het de investering, rommel en tijd die nodig was om het aan te laten leggen zeker waard.

foto dak met vrouw en hond (fotograaf: Vincent Telling)

Twee tips: maak goede (schriftelijke) afspraken met degene die het aanlegt over planning en wat wel en niet is inbegrepen in de werkzaamheden en weet dat vogels ook van sedum houden. Ze hopen met wat graven nog wat eetbaars te vinden en dat levert kale plekken op in je net aangelegde 'designers'tapijt. Daar moet ik nog wat op verzinnen, misschien een zilverpapieren vogelverschrikker...

Een aantal weken terug zat ik op mijn dak met een voldaan en zeer tevreden gevoel mijn cappuccino te drinken en wat zag ik daar? Het sedum werd bezocht door flink wat vlinders en bijtjes, druk bezig om de zee aan gele bloemetjes leeg te halen. Kijk - da's nou het gevoel van buitenleven, hoog en midden in Amsterdam, mijn stad."

Melanie Veenstra (bewoonster Stadsdeel Zuid)

Ook een groen dak?

Geïnspireerd door mevrouw Veenstra en haar groene dak? Verfraai ook de loze ruimte rondom uw dakterras of bijvoorbeeld het dak van uw schuur! Er is nog subsidie bij het stadsdeel beschikbaar (vanaf 6 m2). De subsidie bedraagt 50% van de kosten voor de aanleg van een groen dak, tot maximaal EUR 50,- per m2.
Kijk voor meer informatie en het aanvraagformulier op de website van het stadsdeel.