KNHS

Fantastische slotdag op C.H. de Wolden
26 juli 2010
Dennis van den Brink - Royal Dream

ZUIDWOLDE - Zondag was de finaledag op het C.H. de Wolden op de prachtige terreinen van Jan Broek tussen Zuidwolde en Veeningen. Acht dagen internationale topsport met gevarieerde rubrieken en winnaars uit zowel de wereldtop als ook uit de regio van het C.H. de Wolden. Het massaal toegestroomde publiek genot met volle teugen van de sport en de organisatie kan met trots terugkijken op een zeer geslaagd evenement.

Nederlandse ruiters sluiten de finales van de Youngster en de Medium Tour winnend af
Op zondagochtend ging de finale van de YoungsterTour van start. 54 ruiters uit 12 landen hadden zich gekwalificeerd voor deze finale om de Buitenherberg Ter Linde Prijs. Uiteindelijk hielden 15 deelnemers de lei schoon in het basisparcours en mochten zich opmaken om de barrage te verrijden. Foutloos en de snelste de Nederlander Rob de Bruyn reed een fantastische barrage, kwam als snelste over de eindstreep en sleepte de winst in deze finale van de Youngster Tour binnen. Gezeten op zijn 7-jarige ruin Dulf van den Bisschop van de BWP hengst Heartbreker werd hij als eerste winnaar op deze finaledag gehuldigd. Harrie Wiering met zijn hengst Zojasper kwam in de barrage 36 honderdste seconden tekort en eindigde op de tweede plaats. Plek drie werd ingenomen door de Belgische ruiter Kevin Gielen en Zaire voor de Duitse amazone Caroline Müller en Whistler H op plaats 4. De vijfde plaats was opnieuw voor een Nederlander, Daan van Geel met Zarajewo.

De finale van de Medium Tour kende een spectaculaire ontknoping in de 17 deelnemers tellende barrage om de Lodewijk Assurantiën Prijs. Weer trok een Nederlander aan het langste einde Dennis van den Brink, op vrijdag ook al winnaar in de kwalificatierubriek reed een fantastische barrage. Als laatste starter reed hij aanvallend, snel, voorzichtig en foutloos. Zijn merrie, Royal Dream, een 8-jarige dochter van de hengst Indoctro, werkte perfect met haar jonge ruiter mee en raakte nergens het hout aan. Iets langzamer was de als tweede geplaatste Amerikaanse amazone Callie Schott met Amadora voor Roger Chammas, een ruiter uit Libië op Agemka van Overis. Roger Chammas bleef lang aan de leiding, maar werd uiteindelijk toch voorbij gereden door Callie Schott en als laatste starter in de barrage Dennis van den Brink. De volgplaatsen waren weer voor de jonge Nederlandse ruiters. Op plaats 4 belaande Sjaak Sleidering met BMC Angel Rose voor Hendrik-Jan Schuttert en Cerona Z.

Weer Britse zege in de Finale van de Kleine Tour om de Eurocommerce Prijs
Opnieuw was de Britse amazone Portia Howard haar concurrenten te snel af. In de finale van de Kleine Tour om de Eurocommerce Prijs met 52 starters kwalificeerden zich 13 deelnemers voor de barrage. Als laatste starter reed Portia Howard een uitgekiende en snelle rit met haar bijzonder voorzichtige 12-jarige ruin Macgarveys Choice en haalde de finish bijna 2 seconden sneller dan haar naaste concurrent, Dennis van den Brink op Ultra. Van den Brink die eerder op de ochtend reeds de finale van de Medium Tour op zijn naam wist te schrijven bleef nummer drie, Wim Schröder met Wembley R maar 2 honderdste van een seconde voor. Plaats nummer 4 werd een prooi voor Olympisch Kampioen Jeroen Dubbeldam en BMC Versace voor Anouk Winkel op Utah.

Spannende ontknoping in de Grote Prijs van het C.H. de Wolden Voordat smiddags de Grote Prijs van de Gemeente de Wolden van start ging, werd het publiek op een show van de beste tuigpaarden van Nederland getrakteerd. Georganiseerd door de HBC Stal van Jan Schep uit het Friese Boijl, kwamen zeven tuigpaarden in de baan. Crescendo HBC werd aan de hand gepresenteerd, Brandy, AML Bentley VDL, Sunlight en Unaniem werden in het tuig in het enkelspan gereden en Tobias en Varanno showden in het tweespan. Aangemoedigd door het klappende en juichende publiek draafden de tuigpaarden als de besten door de baan. Zo zat de stemming er al goed in voordat de eerste ruiter in de Grote Prijs binnen mocht rijden.

Parcoursbouwer Louis Koninkx slaagde erin een zeer selectief parcours neer te zetten voor de Grote Prijs op de slotdag van het C.H. de Wolden. 54 combinaties hadden zich voor deze finale om de Grote Prijs van de Gemeente de Wolden geplaatst. Het leek er eerst op dat de opgave misschien toch te zwaar zou zijn voor het starterveld want de barragekandidaten kwamen maar mondjesmaat binnen. Gelukkig slaagden in de tweede helft van de starterlijst toch noch enkele ruiters voor deze opgave zodat de barrage om de Grote Prijs van de Gemeente de Wolden met 11 deelnemers verreden kon worden. En het werd spannend, heel spannend! De eerste ruiter die de 0 op het bord hield was de pas 16-jarige Dennis van den Brink, die sochtends al de finale van de Medium Tour op zijn naam schreef. 0 in 34.87 seconden. Het leek erop alsof al zijn concurrenten zich op zijn tijd stuk zouden bijten want geen andere ruiter kwam ook maar in de beurt van diens tijd en al zeker niet zonder fouten. Maar de laatste starter in de barrage, de Amerikaanse topamazone, Beezie Madden, gooide nog roet in het eten van de jonge van den Brink en dook in een supersnelle rit onder diens tijd. Het werd dus het Amerikaanse volkslied dat tijdens de huldiging van deze Grote Prijs werd gespeeld. Eerste dus en winnares van de Grote Prijs van het C.H. de Wolden werd de tweede van de wereld en derde van de Olympische Spelen van Hong Kong, Beezie Madden en haar paard Prima, voor Dennis van den Brink uit Nijkerkerveen gezeten op Royal Dream. Derde in deze spannende barrage werd Michael Greve uit het nabije Schiphorst en uitkomend voor de stal van Johan Heins op Uncle Berry. De vierde prijs eiste een leerling van Bezzie Madden op, de Amerikaanse amazone Cara Raether op Lyonell voor Stefanie van den Brink, de 17-jarige zuster van Dennis en haar paard Verdi.

Als je dan al van iemand moet verliezen, kun je het beste van iemand als Beezie Madden verliezen, aldus het nuchtere commentaar van Dennis van den Brink die allerminst teleur gesteld was om tweede te worden in deze Grote Prijs. Zij heeft al de hele wereld gezien en ik ben pas 16 en moet nog beginnen. Ik ben dik tevreden.

Een mooiere afsluiting had de organisatie van het C.H. de Wolden niet kunnen wensen. Een wereld amazone die wint en een top talent dat haar op de hielen zit. C.H. de Wolden 8 dagen internationale topsport zitten erop!

Foto:Melissen.net
Dennis van den Brink met Royal Dream