Nederlandse Kano Bond

27 juli 2010

21 juli 2010 - Topresultaat kanovaarder Raf van Rijswick op J-EK in Servie
Tijdens de individuele wedstrijd over de lange afstand heeft de Venlose kanovaarder Raf van Rijswick (17 jaar) op het J-EK een uitstekende 12e plaats behaald. Ondanks of misschien wel dankzij wat spanning en nervositeit in de dagen voorafgaand aan deze wedstrijddag voer Vikinger Raf van Rijswick een zeer sterke en misschien wel zijn sterkste wedstrijd uit zijn nog korte kanocarriere. Aanhaken bij de Duitse¸ Franse of Tsjechishe toppers behoorde dit jaar nog niet de mogelijkheden. Een top-15 resultaat was als doelstelling voor dit EK junioren geformuleerd. Dit werd door Van Rijswick gemakkelijk gehaald¸ was hij nog 5 sec. sneller geweest op zijn vaartijd van 15 min. 51¸30sec. dan had hij zich zelfs nog in de top 10 gevaren! Winnaar werd de Duitser Bjoern Barthel¸ voor de Fransen Victor Doux (2e) en Quentin Hostens (3e). Er namen 45 deelnemers uit 18 Europese landen deel.

In het "kielzog" van Van Rijswick presteerde ook Victor den Haan (eveneens Viking Venlo) prima met een 19e plaats¸ hem scheidde luttele 3 sec. van de 15e plek die hij zelf voor ogen had. Na de realisatie¸ dat hij vanuit een 40e plaats vorig jaar bij het J-WK nu de sprong naar de top 20 had gemaakt¸ maakte de aanvankelijke telleurstelling al snel plaats voor tevredenheid. De derde nederlander die in het Servische Kraljevo in actie kwam was de in Frankrijk woonachtige Pieter Paauw. Als nationaal junioren kampioen¸ stelde hij stelde enigzins teleur met zijn 26e plaats. De oorzaken hiervoor zou kunnen liggen in zijn deelname aan het Frans kampioenschap in de week voorafgaande aan dit J-EK. Het Frans kampioenschap werd immers gevaren in Bourg St. Maurice op de zware en intensieve wildwater-rivier de Isere¸ ook arriveerde Paauw hierdoor slechts enkele dagen voor aanvang van de wedstrijd in Servie.

22 juli 2010 - Ondanks top-uitslag in landenwedstrijd op het J-EK in Servie geen tevredenheid
Daar waar een Nederlandse junioren-ploeg nog nooit een top 10 resultaat op een EK of WK had neergezet¸ kwam de Nederlandse equipe dit jaar met een 6e plaats tot een absolute top-uitslag. Men zou dan ook verwachten dat het Nederlandse kamp hier meer dan tevreden mee zou zijn. Echter was het team met Raf van Rijswick (17 jaar)¸ Victor den Haan (17 jaar) en Pieter Paauw (16 jaar) op basis van de individuele resultaten als "op 4 na beste team" gerankt voor de landen wedstrijd¸ waarbij men nog zeer dicht tegen de nr. 4 Italie aan zat.

In dat licht viel het dus toch enigzins tegen dat Nederland naast de absolute top 3 (zijnde Frankrijk¸ 1e plaats¸ Tsjechie 2e en Duitsland 3e) en Italie ook Groot-Britannie voor moest laten gaan en daarmee buiten de top 5 viel. Het eea betekent dan de 3 jonge junioren¸ die vanwege het feit dat Pieter Paauw in Frankrijk woont welliswaar slechts zelden samen kunnen trainen¸ niet sterk genoeg als team hebben samengevaren in deze klassieke (lange) wedstrijd over iets meer dan 4 kilometer.

24 juli 2010 - Kanovaarder Van Rijswick mist top 10 resultaat na fout 2e run
De zeer tot tevredenheid stellende resultaten in de individuele klassieke/lange wedstrijd kregen geen vervolg op de "sprint". Dit ondanks dat Raf van Rijswick na de eerste van 2 runs nog op een 13e plaats lag¸ op een halve seconde van de top 10. Doordat hij zich draaide in de 2e manche kon Van Rijswick uit Venlo zijn top 10 aspiraties vergeten¸ een 34e plek "overall" was alles wat hem reste. Vikinger Victor den Haan werd daardoor met twee degelijke runs de best geklaseerde Nederlander op een 25e plaats overall. 2 plaatsen daarachter eindigde de in Frankrijk woonachtige Pieter den Haan als 27e. De Tsjechische junioren maakten een dubbelslag met Richard Hala (1ste) en Filip Kristan (2e) en Julius Stark uit Duitsland werd verrassende 3e.

25 juli 2010 - Uitstekende 6e plaats in de landen-sprintwedstrijd tijdens J-EK kanovaren
Ook op de sprint-afstand kwam het Nederlandse trio Van Rijswick¸ Den Haan en Paauw met een voor Nederlandse begrippen historische top-uitslag. Als "niet- sprinters" en gezien het een lastig parcours was een 6e plaats op de sprint een uitstekend resultaat¸ dat tot grote tevredenheid leidde in het Nederlandse kamp. Op de klassieke afstand overheerste¸ na het behalen van eenzelfde klassering¸ het verliezen van de 5e plaats. Op de sprint speelde dit niet¸ iedereen had eruit gehaald wat erin zat en er werden geen fouten gemaakt. Bij de Tsjechen was dit wel anders¸ zij waren favouriet voor de titel maar gingen in deze wedstrijd als gevolg van enkele foutjes in de 2e manche met lege handen naar huis. De Fransen pakten de titel op 2/10 van een seconde voor de Duitsers. Door de mindere prestatie van de Tsjechen mochte de Italianen het brons afhalen.

Met de wetenschap dat alledrie de Nederlandse vaarders volgende jaar nog steeds junior zijn¸ wordt nu al uitgekeken naar het J-WK in 2010. Daar zal worden ingezet op niet minder dan de eerste medaille ooit behaald tijdens een EK of WK door Nedelandse wildwatervaarders in de landenwedstrijd en op een top 6 klassering in de individuele wedstrijd. De weg naar een medaille is ingezet¸ eerder lukte het individueel Joep van Bakel (4e plaats J-WK in 2000) en Sebastiaan Verhaagh (6e plaats J-WK in 2006) niet¸ misschien in 2010 wel in de landenwedstrijd.... wordt vervolgd.