KNHS

Oranje kwartet moet knokken in Hickstead
27 juli 2010
Nations Cup Hickstead

HICKSTEAD (KNHS) - Komende vrijdag staat in het Engelse Hickstead de één na laatste wedstrijd op het programma in het kader van de Meydan FEI Nations Cup competitie. Het Nederlandse ruiterkwartet moet daar heel veel punten scoren, wil het in de laatste wedstrijd, die volgende week in Dublin verreden wordt, de kansen openhouden om ook in 2011 in deze Super League van de mondiale springsport actief te zijn.

Na Dublin zullen maar liefst vier landen uit deze competitie degraderen. Dat komt omdat de FEI, in tegenstelling tot wat alle direct betrokkenen wensten, twee jaar geleden het aantal deelnemende landen heeft opgevoerd naar tien. Dit jaar heeft deze overkoepelende organisatie besloten het aantal deelnemende in 2011 weer te beperken tot acht, maar ook dat er twee landen dienen in te stromen uit de Promotional League, de eerste divisie van de mondiale springsport. Daardoor is het noodzakelijk dat dit jaar maar liefst vier landen degraderen en dat in Barcelona, begin september, duidelijk wordt welke twee landen gaan promoveren.
De Nederlandse springruiters staan nu op de zevende plek en zij verkeren daardoor in acuut degradatiegevaar. In Hickstead en een week later in Dublin moeten zij er niet alleen voor zorgen dat zij Spanje, nu zesde, steeds ver achter zich houden, maar ook Zwitserland, nu achtste met twee punten achterstand op Nederland, en Zweden, negende en nu op drie punten achterstand. "Ik ben er nog steeds van overtuigd dat we in staat zijn om ons op het hoogste niveau van de mondiale springsport te handhaven. Dat zijn we aan onze stand, als regerend wereldkampioen, verplicht", zegt bondscoach Rob Ehrens.

De geplaagde coach heeft voor Hickstead een beroep gedaan op Marc Houtzager (Rouveen) met Opium VS, Gerco Schröder (Tubbergen) met Eurocommerce New Orleans, Harrie Smolders (Hooge Mierde) met Exquis Walnut de Muze en Jur Vrieling (Holwierde) met VDL Bubalou. Als reserve gaat Nathalie van der Mei (Makkinga) mee met Heechhiems Tersina.

"Marc en Opium VS is een uiterst ervaren combinatie, die de afgelopen jaren heeft bewezen zich met de top van de wereld te kunnen meten. Harrie Smolders en Exquis Walnut de Muze zetten zeer constant goede prestaties neer. Gerco Schröder heeft met Eurocommerce New Orleans in Aken zeer overtuigend gepresteerd. Jur Vrieling is een uiterst sterke ruiter, die onlangs in VDL Bubalou een heel goed paard heeft gekregen. Dat bewees deze combinatie tijdens de landenwedstrijden in het Noorse Drammen en het Zweedse Falsterbö. Met dit team moeten we ons kunnen mengen in de strijd om een topklassering, en ik weet zeker dat ze er helemaal voor gaan!", aldus Ehrens, die zoveel prioriteit geeft aan het behoud van de startmogelijkheden in 2011 in deze competitie dat hij pas na de laatste wedstrijd, in Dublin, zich wil gaan richten op de WEG in Kentucky.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.hickstead.co.uk

Tussenstand Meydan FEI Nations Cup (na 6 wedstrijden):


1) Frankrijk - 43.5

2) USA 31.5

3) Ierland 28.5
3) Groot-Brittannië - 28.5
3) Duitsland - 28.5
6) Spanje 21.5
7) Nederland 17
8) Zwitserland - 15
9) Zweden - 14
10) Polen - 0

Kalender 2010:

30 juli - Hickstead (Eng)
6 augustus - Dublin (Ier) - finale

Foto sfeer in Hickstead door: www.melissen.net