Gemeente Echt-Susteren


Eerste werkzaamheden rondom bouw kazerne Echt gestart

De eerste werkzaamheden rondom de nieuwbouw van de brandweerkazerne Echt met oefenpost zijn gestart. Het betreft archeologisch onderzoek op het terrein waar de kazerne zal komen. Aansluitend zal het hele archeologisch onderzoek voor het gebied de Bandert worden uitgevoerd. Dit om verdere bouwactiveiten in de toekomst mogelijk te maken.

Â

Brandweer commandant Luc Hanssen en postcommandant post Susteren

Geert van Pol bezoeken de toekomstige bouwlocatie van de kazerne

Â

Voor de veiligheid van de burgers heeft de raad van de gemeente Echt-Susteren eind 2009 besloten om een nieuwe brandweerkazerne in Echt met oefenpost te realiseren. Inmiddels zijn de bouwplannen zo ver gevorderd dat de eerste werkzaamheden zichtbaar worden. Naast het verder uitwerken van de bouwplannen is ook de aanbesteding gestart. De planning is om voor 1 januari 2011 te starten met de bouw van de brandweerkazerne.

Â

Definitief ontwerp

De fase van het definitief ontwerp van de brandweerkazerne is inmiddels ook afgerond. In de nieuwe kazerne zullen meerdere functies worden verenigd. In de eerste plaats is er de functie voor de uitruk bij calamiteiten. De kazerne zal beschikken over een opstelplaats voor de brandweervoertuigen met daaraan gekoppeld de technische ruimten en wasgelegenheid voor de vrijwillige brandweerlieden.

Â

Â

definitief ontwerp.jpg

Definitief ontwerp nieuwe kazerne post Echt

Â

Indeling brandweerkazerne

Op de begane grond en de eerste verdieping bevinden zich de kantoorruimten. Deze kantoren worden gebruikt door de administratie met baliefunctie, preventie, preparatie en voor het geven van opleidingen en oefeningen. Daarnaast zijn er nog twee instructieruimten in het gebouw, deze bevinden zich op de eerste verdieping. Hier worden eveneens opleidingen en instructies gegeven aan alle brandweerlieden, zowel beroeps als vrijwilligers, van het district. Achter het gebouw bevindt zich een groot oefenterrein met een oefenhuis, een openwaterbassin en een oefenhal. De beroepskrachten die gebruik gaan maken van de faciliteiten van de kazerne en zich hier zullen huisvesten zijn zowel medewerkers van brandweer Roermond als van Echt-Susteren.

Â

Regionale en Euregionale samenwerking

De samenwerking binnen het brandweerdistrict Roermond (gemeente Maasgouw, Roerdalen, Roermond en Echt-Susteren) vindt onder meer zijn uitwerking op het gebied van opleiden en oefenen. Dit zal niet alleen binnen het district gebeuren maar ook met Duitse en Belgische collegaâs binnen Euromosa. Dit om de hulpverlening in de grensstreek te verbeteren. De nieuwe kazerne met oefenpost speelt hierin een belangrijke rol.