Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

27 juli 2010

Europees-Indiase samenwerking gaat van start
Eerste toekenningen New INDIGO bekend

Vijf Nederlandse onderzoeksgroepen gaan vanaf september met Indiase en Europese onderzoekers samenwerken. De onderzoekers krijgen een netwerksubsidie van het EU-programma New INDIGO. Dat staat voor Initiative for the Development and Integration of Indian and European Research. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) coördineerde het internationale secretariaat.

Deze eerste ronde binnen New INDIGO is een proef op het gebied van biotechnologie en gezondheid. In totaal dienden 47 internationale teams een voorstel in. Dertien teams ontvangen een subsidie waarvan vijf met een Nederlandse inbreng. Binnen ieder team werken tenminste twee Europese groepen en één Indiase onderzoeksgroep samen. Iedere groep binnen een team ontvangt een subsidie van maximaal 50.000 euro. Met deze subsidie kunnen kwalitatief sterke onderzoeksnetwerken opgebouwd worden. In de praktijk wordt het geld onder andere ingezet voor wederzijdse bezoeken, workshops en conferenties.

Tot eind 2012 bekijkt New INDIGO mogelijkheden voor nieuwe rondes. Daarnaast zet het in op het verbinden van de Indiase en Europese onderzoeksvelden, door bijvoorbeeld elkaars achterban in kaart te brengen, lopende programma's te verbinden en aan te sluiten bij Europese en internationale initiatieven.

Hieronder treft u een overzicht van de samenwerkingsverbanden waaraan Nederland deelneemt. Klik hier voor de volledige lijst gehonoreerde projecten. De projecten zullen in september 2010 van start gaan. Meer informatie staat op: http://www.newindigo.eu.

Internationale samenwerking
Structurele samenwerking tussen India en Europa staat nog in de kinderschoenen, hoewel groeiende R&D-budgetten in landen als China, India en ook Brazilië nu al een merkbare invloed hebben op de mondiale kennisontwikkeling. NWO zet de komende jaren extra in op het bieden van mogelijkheden voor internationale samenwerking en het versterken van de rol van het Nederlandse onderzoek bij vraagstellingen op mondiale schaal. De multilaterale samenwerking tussen Europa en India vloeit voort uit de ERA-visie 2020 die voorziet in een European Research Area (ERA) met daarin vrij verkeer van onderzoekers en onderzoeksmiddelen.

Over NWO
NWO is dé nationale wetenschapsfinancier en heeft tot taak het wetenschappelijke onderzoek in Nederland te laten excelleren via nationale competitie. Jaarlijks geeft NWO ruim 700 miljoen euro uit aan subsidies voor toponderzoek en toponderzoekers, vernieuwende instrumenten en apparatuur, en aan instituten waar toponderzoek wordt bedreven. NWO financiert het onderzoek van ruim 5300 getalenteerde wetenschappers aan universiteiten en instellingen. Selectie door middel van peer review is in handen van onafhankelijke deskundigen. NWO bevordert de overdracht van kennis naar de maatschappij.


---

Meer informatie:


- Afdeling Voorlichting & Communicatie NWO

- t.: +31 (0)70 3440 713, voorlichting@nwo.nl

- http://www.newindigo.eu

Lijst van gehonoreerde onderzoekers

NANOLINEN - Nanotoxicology link between India and European Nations Coördinatie: Turkije en India
Partners: Universiteit van Amsterdam, Oostenrijk, Spanje, Portugal, Duitsland, Frankrijk Nanotoxicologie bestudeert de mogelijke giftige eigenschappen van de steeds vaker gebruikte nanodeeltjes. Binnen dit project werken Europese en Indiase partners op het gebied van nanotoxicologie samen. De acht landen brengen samen in beeld waar verder onderzoek nodig is door middel van zes workshops voor onderzoekers, bedrijven, regelgevende instanties en de overheid.

Planty - Valorisation of plant-derived by-products as functional ingredients in animal and human health Coördinatie: Oostenrijk en India
Partners: Wageningen UR, Spanje, Turkije, Duitsland. Na verwerking van planten tot voedsel blijven ieder jaar tonnen plantaardig afval over. Dit project onderzoekt of dit materiaal verder verwerkt kan worden tot een gezond voedingsproduct. Gedurende 24 maanden treffen Europese en Indiase onderzoekers elkaar om resultaten van eerder onderzoek te delen en nieuwe onderzoeksvragen te identificeren.

Plasfalsyn - Structure/ Function studies of Plasmodium falciparum GMP synthetase Coördinatie: Frankrijk en India.
Partners: Rijksuniversiteit Groningen en Frankrijk. De parasiet Plasmodium falciparum is jaarlijks verantwoordelijk voor een tot twee miljoen doden wereldwijd. De parasiet veroorzaakt malaria. Gebrek aan een vaccin en groeiende resistentie van de parasiet maken de zoektocht naar een medicijn steeds dringender. Genetische routes die een rol spelen in de stofwisseling van de parasiet vormen een waarschijnlijk doelwit voor medicijnen. Binnen dit project is GMP synthetase (GMPS) onderwerp van onderzoek. Eerder werk van Indiase onderzoekers vormt een goede basis voor verdere analyses. Binnen dit project zullen wetenschappers uit verschillende disciplines (o.a. biochemie, kristallografie, parasitologie) samenwerken.

PotBIO - Biomarkers voor gezonde aardappelen
Coördinatie: Wageningen UR en India.
Partners: Duitsland, Spanje, Groot-Brittannië.
De vraag naar aardappelen stijgt wereldwijd. Om ook in de toekomst aan de stijgende vraag naar voedsel en aardappelen te kunnen voldoen, is onderzoek en ontwikkeling nodig. Na de ontrafeling van het genoom van de aardappel, onder andere door Indiase onderzoekers, ligt nu de weg open voor verdere verbetering van de aardappel.

SAP - Elucidating the pathogenesis of staphylococcal diseases by studying virulence factors of Indian Community Associated Methicillin Resistant Staphylococcus aureus Coördinatie: Frankrijk en India.
Partners: Erasmus MC en Zweden.
Staphylococcus aureus is een bacterie die bij mensen vele ziekten kan veroorzaken: van een lichte infectie tot levensbedreigende bloedontsteking. Het in ziekenhuizen bekende HA-Meticilline-resistente Staphylococcus aureus (HA-MRSA) werd tot nu toe aangewezen als de schuldige van veel infecties die zich voordeden in ziekenhuizen, maar deze bacterie wordt steeds vaker verdrongen door CA-MRSA. De genetische basis van beide bacteriën wordt nu in kaart gebracht. De rol van het Panton Valentine leucocidin (PVL) gen en het effect van te frequent gebruik van antibiotica wordt binnen dit project onderzocht.

10-55


---