D66

dinsdag 27 juli 2010

Pechtold: helderheid over documenten Afghanistan

D66-leider Alexander Pechtold wil dat het kabinet voor het weekeinde reageert op de ruim 90.000 gelekte documenten over de oorlog in Afghanistan. Hieruit blijkt dat de situatie in Afghanistan ernstiger is dan gedacht. Ook verhalen de documenten over mogelijke contacten tussen de Pakistaanse geheime dienst (ISI) met de Taliban, een geheime speciale eenheid die wordt gebruikt om belangrijke opstandelingen op te pakken of te doden, en een aantal incidenten waarbij Nederlandse militairen betrokken waren. Pechtold: "Ik wil snel helderheid."

Incidenten

Volgens één van de documenten hebben Nederlandse troepen in maart 2007 burgerslachtoffers gemaakt bij een veldslag om het dorp Chenartu. Elf Afghaanse burgers zouden zijn neergeschoten, vier zouden zijn overleden. Het document geeft aan dat Nederland een officieel onderzoek startte en bezig zou zijn met een pro-actieve public relations campagne om politiek tumult in Afghanistan en in Nederland te voorkomen. Pechtold: "Defensie heeft melding gemaakt van dit incident, maar spreekt niet over mogelijke burgerslachtoffers. Het kabinet moet helder uiteenzetten wat wel en niet gebeurd is."

Wikileaks

Klokkenluidersite Wikileaks heeft de documenten eergisteren gepubliceerd. The New York Times, The Guardian en Der Spiegel zijn samen een grootschalig onderzoek gestart. Het Witte Huis heeft de publicatie veroordeeld. Pechtold: "Nu deze documenten openbaar zijn, moeten ze bestudeerd worden om er lessen uit te trekken, en moet er transparantie van het kabinet komen."