Senternovem

26-07-2010 |

Elf projecten goedgekeurd bij eerste tender SBIR- Innovatieprogramma zonnestroom

Er zijn maar liefst 11 projectvoorstellen goedgekeurd voor de eerste tender SBIR- Innovatieprogramma Zonnestroom (SBIR- IPZ) voor een totaalbedrag van 307.000 euro. De SBIR-IPZ regeling komt voort uit het Innovatieprogramma Zonnestroom. Dit programma wil de zonnestroomsector in Nederland versterken om toekomstige grootschalige uitrol van zonnestroom mogelijk te maken.

Vanuit de markt was veel belangstelling voor de tender, van de 55 aanvragen gingen 37 projecten door naar de adviescommissie, waarvan 11 projecten aan de slag gaan met zonnestroomtechnieken. Tijdens de eerste fase gaan we onder andere onderzoek doen naar een nieuw systeem om transparante en glasoverkapte ruimten snel en op maat van zonne energie te voorzien. Zijn `slimme' panelen mogelijk die het het effect van beschaduwing minimaliseren? Kan de bouw gebruik maken van een flexibel en eenvoudig te monteren, elektriciteitsproducerend dakbedekkingsmateriaal, of compleet geïntegreerde dakdozen gecombineerd met warmtebenutting? En gaan we bestuderen- of een monitoring en informatiesysteem de installatiekwaliteit van zonnestroomsystemen kan waarborgen.

De SBIR-IPZ regeling komt voort uit het Innovatieprogramma Zonnestroom. Dit programma wil de zonnestroomsector in Nederland versterken om toekomstige grootschalige uitrol van zonnestroom mogelijk te maken. De SBIR-aanpak heeft drie fasen: onderzoek naar de haalbaarheid, onderzoek en ontwikkeling en commercialisering. De overheid financiert fase één en twee. De minister stelt een budget van maximaal 3 miljoen euro beschikbaar voor de haalbaarheidsonderzoeken (SBIR fase 1) en de daaruit volgende onderzoeks- en ontwikkelingstrajecten (SBIR fase 2). Fase 1 loopt tot 31 december 2010, projecten die fase 1 succesvol afgerond hebben en de commissie hebben kunnen overtuigen gaan door naar fase 2.

U kunt hier een korte samenvatting bekijken van de goedgekeurde projecten.

Meer informatie: Emilia van Egmond -de Wilde De Ligny voorzitter advies commissie regeling SBIR- IPZ
Wijzigingsdatum |

26-07-2010