Scania


maandag 26 juli 2010 11:06

Dave Roovert nationale winnaar van Scania's Young European Truck Driver Competition 2010

Eigen rijder uit Netersel gaat Nederland vertegenwoordigen tijdens de Europese Finale in Zweden.

De Nederlandse winnaars van de Young European Truck Driver competitie met van links naar rechts de nummer 2 Christian Wesselius, nummer 1 Dave Roovert en nummer 3 Martijn Otter.
Vergroot foto

Breda, 26 juli 2010 - Afgelopen zondag streden 12 Nederlandse chauffeurs tegen elkaar tijdens de nationale finale van de door Scania georganiseerde Young European Truck Driver competitie. Voor het oog van enkele duizenden toeschouwers is na een spannende competitie Dave Roovert de Nederlandse winnaar geworden van 2010. De nummer 1 sprong er tussen uit door zijn precisie en nauwkeurigheid. Daarnaast liet hij een opvallende goede controle over de truck zien. Uiteindelijk heeft hij in Nederland vele chauffeurs achter zich gelaten en mag hij op 8 en 9 oktober aanstaande ons land gaan vertegenwoordigen tijdens de internationale finale in Zweden. De nummers twee en drie van de nationale finale zijn respectievelijk Christiaan Wesselius - in 2007 nog de nationale winnaar - en Martijn Otter.

De Nederlandse finale vond ook dit jaar weer plaats op het Truckstar festival in Assen Het is de vierde keer dat Scania deze competitie voor jonge vrachtwagenchauffeurs organiseert. De competitie heeft als primair doel om de veiligheid op de Europese wegen te vergroten. De eerste ronde in de competitie bestond uit een theoretische test en tijdens de tweede ronde draaide het onder andere om zuinig en veilig rijden, manoeuvreren en lading zekeren. Op de finale werd de lat nog een stukje hoger gelegd met diverse manoeuvreringsoefeningen, theorie en het vastzetten van een speciale lading. Dave Roovert mag als nationale winnaar naar Zweden om mee te doen aan de internationale finale. De hoofdprijs van deze grote internationale finale is net als voorgaande edities een nieuwe Scania R-Serie truck ter waarde van 100.000 Euro.

De Young European Truck Driver (YETD) competitie 2010 vindt plaats in 18 Europese landen, waaronder Nederland. De YETD is voortgekomen uit een initiatief van de Europese Unie. Inmiddels wordt de competitie ook succesvol georganiseerd in Zuid-Amerika, Australië en Azië. Het hoofddoel is het verminderen van het aantal ongevallen op de wegen. Dit door jonge chauffeurs op een competitieve manier te motiveren tot een veilig en anticiperend weggedrag. Daarnaast heeft een anticiperend weggedrag ook een gunstig brandstofverbruik tot gevolg wat uiteraard een positieve invloed heeft op het milieu. Milieu en veiligheid zijn aspecten die bij Scania hoog in het vaandel staan.

Jose Badia, managing director van SCANIA Benelux, overhandigde de prijzen aan de finalisten. "Scania staat sinds jaar en dag natuurlijk al bekend als een producent van een zeer veilige truck, maar dit is echter niet voldoende. Scania wil ook haar steentje bijdragen aan het veilig en verantwoord gebruik van haar voertuigen. Door de YETD competitie worden chauffeurs zich daar meer bewust van. Dit kan wellicht ook leiden tot gedragsverbetering en waardering van overige weggebruikers ten opzichte van vrachtwagenchauffeurs. Tot slot hebben de transportondernemers ook profijt van deze competitie, aangezien de brandstofkosten en het aantal schades omlaag kunnen gaan. Het mes snijdt dus aan meerdere kanten en Scania is er dan ook erg trots om dit grote en belangrijke evenement te mogen organiseren.