Gemeente Valkenswaard


Tussenrapportage metingen

Bij de brand op woensdag 21 juli op industrieterrein De Veste in Valkenswaard, zijn op verzoek van de brandweer metingen uitgevoerd door de Milieu Ongevallen Dienst (MOD) van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).

De MOD heeft een aantal gewas- en grasmonsters genomen uit tuinen aan de Zeelberg en een aantal grasmonsters uit stukken land die wat verder van de brand liggen (weide Schaapsloop naast De Stad, weide naast sportpark De Valk en een weide aan het Scoutingpad).

In monsters uit de tuinen aan de Zeelberg zijn verhoogde concentraties giftige stoffen zoals dioxinen en PAK (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) aangetoond. Daarom adviseert de gemeente om geen zelfgeteelde groenten en fruit uit de tuinen (de Zeelberg, De Stad, Zandbergstraat, Paukesvenweg en Scoutingpad) te eten.

Vanwege de verhoogde concentraties gaf de gemeente al eerder het advies om dieren niet van de weilanden te laten grazen. Na de regenbuien van de afgelopen dagen is de verwachting dat de concentraties van de giftige stoffen veel lager zijn. Mogelijk kan deze voorzorgsmaatregel opgeheven worden. Een definitief advies volgt als de eindrapportage gereed is later deze week.

Hieronder staan vragen en antwoorden waarover de gemeente contact heeft gehad met het RIVM en de nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit (nVWA) met betrekking tot de tuinen aan de Zeelberg, De Stad, Zandbergstraat, Paukesvenweg en Scoutingpad.

Ik heb al groenten en/of fruit uit eigen tuin geconsumeerd, wat moet ik nu doen en wat zijn eventueel de gevolgen?
Het aangetroffen gehalte dioxinen is hoger dan wat normaal wordt aangetroffen, maar de kans op schadelijke gevolgen voor de gezondheid kunnen bij zo'n eenmalige blootstelling als nihil worden beschouwd.

Blijven deze stoffen achter in de bodem?
De ervaring leert dat bij een eenmalige belasting zoals bij een brand geen noemenswaardige bodemverontreiniging ontstaat.

Kan ik volgend jaar weer zelfgeteelde groenten en/of fruit uit eigen tuin consumeren?
Omdat de verontreiniging na enkele maanden is verdwenen, kunt u volgend jaar uw zelfgeteelde groenten en/of fruit weer consumeren.

Kunnen mijn kinderen nog in de tuin spelen?
Uw kinderen kunnen gewoon in de tuin spelen. Wel is het verstandig om voor het eten de handen te wassen. Dit geldt uiteraard ook voor uzelf als u in uw tuin werkzaamheden heeft uitgevoerd.