Gemeente Kapelle

Werkgroep onderzoekt kansen voor musea

Het dagelijks bestuur van Historisch Museum de Bevelanden in Goes en het Fruitteeltmuseum in Kapelle laat onderzoeken welke kansen er zijn voor de musea in het licht van aanstaande bezuinigingen. De colleges van Borsele, Goes en Noord-Beveland hebben vanmorgen besloten het bestuur de opdracht te laten geven aan een ambtelijke werkgroep. Het college van Kapelle behandelt het onderwerp aanstaande donderdag in haar vergadering maar gaat in dit besluit mee met de andere deelnemende gemeenten. De werkgroep wordt gevormd door cultuurambtenaren uit de gemeenten van de Gemeenschappelijke Regeling en de museumdirecteur.

De musea werden de afgelopen maanden geconfronteerd met besluiten van de gemeenten Goes en Borsele om in de toekomst de bijdrage aan de Gemeenschappelijke Regeling te verlagen. De musea ontvangen in 2010 een bedrag van ruim ⬠481.000,-- uit de Gemeenschappelijke Regeling. De gemeente Goes gaat haar bijdrage vanaf 2013 verlagen met ⬠75.000,--. Hiermee anticipeert zij op toekomstige Rijksbezuinigingen. Vanaf 2011 hebben de musea bovendien rekening gehouden met een korting van 3% door alle aangesloten gemeenten op basis van de richtlijnen van de Vereniging Zeeuwse Gemeenten, die geldt voor alle gesubsidieerde instellingen en gemeenschappelijke regelingen in Zeeland.

Plan van aanpak
De werkgroep gaat een plan van aanpak opstellen dat na de zomer klaar moet zijn. Het plan zal voorstellen bevatten die de musea moeten helpen om ook bij een lagere bijdrage vanuit de gemeenten te kunnen voortbestaan. Naast bezuinigingsmogelijkheden onderzoekt de werkgroep de voordelen van en mogelijkheden voor samenwerking met andere instanties. Tot slot wordt onderzocht wat de gewenste rechtsvorm voor de musea is.bestuur bespreekt het plan van aanpak in de bestuursvergadering van september 2010.