Unicef



+0200"

UNICEF PERSSERVICE

Statement van directeur UNICEF Internationaal over de situatie in Zuid Kirgizië

New York, 27 juli 2010. De politieke situatie in het zuiden van Kirgizië is gekalmeerd, maar dat geldt niet voor het leven van de kinderen. Hun verhalen zijn geen voorpaginanieuws meer, maar het gevaar voor is voor hen nog niet geweken, aldus Anthony Lake, directeur van UNICEF Internationaal.

100.000 kinderen zijn gevlucht voor het geweld. In september moet het nieuwe schooljaar beginnen voor 400.000 kinderen, terwijl de scholen beschadigd of verwoest zijn.

Tot op heden heeft UNICEF ongeveer 200 ton aan hulpgoederen geleverd in de regio, bestaande uit water en sanitaire voorzieningen voor gevluchte gezinnen en gezondheidszorg artikelen voor kinderen.

Maar de winter komt eraan, een periode waarin de kinderen van Kirgizië extra ondersteuning hard nodig hebben. Als er geen hulp komt, zal de gebruikelijk strenge winter een grote wissel trekken op de kinderen, bovenop de psychische trauma's en gezondheidsproblemen die ze al hebben.

Lake: "UNICEF en haar partners zetten kind vriendelijke ruimten op waar kinderen veilig kunnen spelen en hulp krijgen en waar ze terecht kunnen voor gezondheidszorg. Vrouwen kunnen hier psychologische hulp krijgen."

UNICEF werkt samen met partners die humanitaire hulp bieden en herstel activiteiten uitvoeren, aan het herstellen van vertrouwen tussen de verschillende groepen en gemeenschappen.

We moeten de kinderen van Kirgizië beschermen, en wel nu. Als we daarin slagen, zullen we niet alleen de situatie van de kinderen verbeteren, maar ook bijdragen aan het vredesproces in deze regio.