Huizen en bedrijfspanden in Noord- en Zuid-Holland straks waardeloos

27/07/2010 13:41

Stichting de Club van Tien Miljoen

Huizen en bedrijfspanden in Noord- en Zuid-Holland straks waardeloos

Binnen enkele jaren telt Nederland 17 miljoen inwoners. Daar veranderen sussende woorden van het CPB niets aan. De wereldbevolking groeit ook. De komende decennia zelfs van zes naar tien miljard wereldburgers. Van hen zal om begrijpelijke redenen in toenemende mate een fors aantal de weg naar het rijke Nederland en andere delen van Europa weten te vinden. Het relatief lage geboortecijfer in Nederland van dit moment valt bij die toestroom volledig in het water.

Regelmatig verschijnen in de pers berichten over overvloedige regenval, mogelijke dijkdoorbraken en stijging van de zeespiegel. Vooral wie in Noord- of Zuid-Holland woont, krijgt het de komende jaren hard te verduren. Ongeveer de helft van dat grondgebied daar ligt onder of net boven de zeepspiegel. Huizenbezitters die niet voortdurend met hun pantoffels in het brakke water willen zitten, moeten beseffen dat hun huis of bedrijfspand over niet onaanzienlijke tijd volstrekt waardeloos zal zijn. Voor wie in deze gebieden wat hoger woont, zal zijn onroerend goed ook onverkoopbaar worden. De woningnood ten gevolge van het wassende water zal immers deze huizen sterk in waarde doen stijgen.

Wat voor veel mensen overblijft is wegtrekken. Met name in de provincies Noord-Brabant en Gelderland zullen nieuwe steden uit de grond gestampt moeten worden om de drie miljoen vluchtelingen uit het westen van het land van onderdak te kunnen verlenen. De bevolkingsdichtheid in deze en andere provincies van Nederland wordt er ongekend hoog. Schaarste aan goederen en diensten zal de samenleving verlammen. In het kabinetsformatie gaat het tot nu toe over bezuinigingen die ook volledig in het water zullen vallen, zodra het water tot aan de voordeur staat.

Paul Gerbrands, historicus en voorzitter van de stichting de club van tien miljoen





http://www.overbevolking.nl

http://www.tienmiljoen.nl