Groen!

Experts Buizingen en Comité Europese Zaken kunnen terug aan de slag

door Stefaan Van Hecke (federaal parlementslid), Wouter De Vriendt (federaal parlementslid) op 20 juli 2010 in "Democratie en overheid"

Op voorstel van Groen! heeft het federaal Parlement deze middag besloten om twee commissies aan het werk te zetten: de Bijzonder Commissie Buizingen en het Comité Europese Zaken. Eerder bleek dat de quaestoren van de Kamer de betaling van de experts in de Commissie Buizingen zonder goedkeuring van de Conferentie der Voorzitters hadden stopgezet. Dit wordt nu rechtgezet. Daarnaast is het belangrijk dat de Adviescommissie Europese Aangelegenheden aan de slag kan. Dit laat toe om ook tijdens de regeringsvorming de beslissingen van de uittredende regering in het kader van het Belgisch Voorzitterschap van de EU op te volgen.

Kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen!) is tevreden met dit resultaat: "Wij waren zeer geschokt toen we vernamen dat de experts die het tragische treinongeluk in Buizingen moesten onderzoeken hun werk niet meer konden doen. Dit was nochtans duidelijk afgesproken bij de val van de regering Leterme II, opdat het nieuwe parlement zo snel mogelijk de werkzaamheden zou kunnen hervatten. Gelukkig wordt dat nu gecorrigeerd."

Groen! en Ecolo hadden tevens aan de voorzitters van Kamer en Senaat gevraagd om de Adviescommissie Europese Aangelegenheden onmiddellijk op te richten. "De regering van lopende zaken Leterme II is nog steeds voorzitter van de EU. Het is niet omdat er een nieuwe regering gevormd wordt, dat het parlement zijn democratische controle niet zou mogen uitoefenen. Temeer daar er belangrijke beslissingen genomen zullen worden," legt Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen!) uit.

Contact: Stefaan Van Hecke -
Deel Deel
Stefaan Van Hecke

Federaal Volksvertegenwoordiger
Wouter De Vriendt

Federaal Volksvertegenwoordiger
www.wouterdevriendt.be
Facebook Netlog Youtube Twitter -Submit RSS