ProRail

Persbericht

27-07-2010

Opruimwerkzaamheden Stavoren verlopen voorspoedig

Tientallen medewerkers zijn gisteren en vandaag bezig met voorbereidende werkzaamheden en het takelen van de verongelukte wagons op het station van Stavoren. De werkzaamheden verlopen voorspoedig.

Op het plein bij het station van Stavoren is gisterenavond gestart met de voorbereidende werkzaamheden: het weghalen van diverse barrières zoals parkeerpalen, een parkeerautomaat en een
elektriciteits/lichtmast. Nadat er ruimte was gemaakt, konden de rijplaten worden neergelegd. Direct hierna begonnen de twee zware kranen met de hijswerkzaamheden. Deze hebben eerst de tankauto weggehaald. Daarna volgde rond 6.00 uur vanochtend de 80.000 kilo zwaarwegende locomotief. Vijf uur later is de eerst slijpunit weggetakeld. Ze zijn geplaatst op pontons in het water.

Transport over het water

De werkzaamheden die de hele nacht hebben geduurd, worden ook vandaag voortgezet. Dan zullen ook de andere treinwagons worden weggetakeld, inclusief een aggregaatunit die ook op het spoor staat. Alle treindelen wordt getild op drijvende pontons die via het water uiteindelijk naar de Italiaanse eigenaar worden vervoerd. De kapotte trein wordt teruggebracht naar een vestiging van het Italiaanse bedrijf in het Duitse Brandenburg.

Opruimen en terugplaatsen

Vermoedelijk tegen de avond zullen de pontons met het verongelukte materiaal erop worden weggevaren vanuit Stavoren. De takelwerkzaamheden zullen waarschijnlijk in de nacht van dinsdag op woensdag worden afgerond. Daarna wordt er opgeruimd en worden de eerder verwijderde materialen, zoals de parkeerpalen, weer teruggeplaatst. Het treinverkeer is inmiddels alweer op gang gekomen.

Onderzoek naar de oorzaak

Vanaf het moment van het ongeluk op zondagavond, zijn diverse experts van de OVV, inspectie van V&W, de KLPD en ProRail onderzoek aan het doen om de oorzaak te achterhalen. Ook afgelopen nacht is het kader daarvan het takelen diverse malen stilgelegd.

Vanmiddag zal de regiodirecteur van ProRail samen met de burgemeester een bezoek brengen aan de locatie waar de takel- en opbouwwerkzaamheden plaatsvinden.