Ministerie van Defensie

Uruzgan beter bereikbaar door de lucht

27 juli 2010, 15.12 uur

Het Afghaanse militaire vliegveld Tarin Kowt Airfield krijgt een nieuwe civiele terminal. Het project wordt gefinancierd door Nederland en Duitsland. Het is de bedoeling dat de bouw in juni 2011 is afgerond. Eenmaal klaar kan de terminal 150 passagiers per uur afhandelen. De nieuwe faciliteit moet minstens 10 jaar lang in de behoeften van reizigers uit Uruzgan gaan voorzien.

"Een verbeterde bereikbaarheid van Uruzgan draagt bij aan de ontwikkeling van de provincie", aldus Jennes de Mol, de civiele vertegenwoordiger van Task Force Uruzgan. "Zonder goede verbinding zijn gekwalificeerde mensen minder snel bereid in Uruzgan te komen werken. Het grotere aantal vluchten is van belang voor functionarissen die vanuit Kabul worden gestuurd, zoals rechters, medisch personeel en landbouwdeskundigen, en voor medewerkers van maatschappelijke en internationale organisaties en zakenlieden die in Uruzgan werken."

Efficiënt

Onlangs richtte Kam Air, de enige civiele Afghaanse luchtvaartmaatschappij die tot nu op Tarin Kowt vliegt, haar bedrijfsprocessen al efficiënter in. Daardoor kunnen per vlucht 40 in plaats van 18 passagiers mee. Bovendien gaat Kam Air vaker vliegen. Het aantal vluchten van Tarin Kowt naar Kabul wordt verhoogd van 2 naar 3 per week. Hierdoor kunnen 120 in plaats van 36 passagiers per week heen en weer vliegen tussen de hoofdstad en de provinciehoofdstad. In de toekomst kan het aantal passagiers dankzij de nieuwe terminal nog meer toenemen.

Khoday Rahim, waarnemend gouverneur van Uruzgan, toonde zich een tevreden man: "Ik ben blij dat de provincie wordt geopend voor de gehele wereld. Het is een historisch moment voor de mensen in Uruzgan. Hopelijk is het in de toekomst mogelijk naar meerdere bestemmingen te vliegen."