Gemeente Lopik

GEMEENTE
LOPIK Onderwerp: 50-jarig bestaan jumelage gevierd

De gemeente Lopik heeft sinds 1960 vriendschapsbanden met Sarsina in P Italië en Lezoux in Frankrijk. Daarna heeft Grebenstein in Duitsland zich aangesloten. Ter viering van het 50-jarig bestaan van deze jumelage kwamen de burgemeesters en andere inwoners van deze vier gemeenten begin juli E 2010 bijeen in Sarsina.

Op 3 april 1960 sloten de toenmalige burgemeesters Cappelli van Sarsina, Jogou R van Lezoux en Schuman van Lopik de jumelageovereenkomst die de drie gemeenten op vriendschappelijke basis aan elkaar verbond. Later is de jumelage uitgebreid, verdiept en versterkt met de gemeente Grebenstein. S
Begin juli 2010 spraken de vier huidige burgemeesters Malio Bartolini (Sarsina), Marie-Gabrielle Gagnadre (Lezoux), Armin Kölling (Grebenstein) en Renate Westerlaken-Loos (Lopik) elkaar op feestelijke wijze toe op het marktplein van B Sarsina. Ook werden cadeaus uitgewisseld. De burgemeester van Lopik kreeg een daverend applaus toen zij haar speech in vrijwel vlekkeloos Italiaans had afgestoken.

E Het bezoek aan Sarsina was onderdeel van de jaarlijkse uitwisseling. Ongeveer 35 inwoners uit de gemeente Lopik namen hieraan deel. Ook vertegenwoordigers uit Lezoux en Grebenstein waren aanwezig. Naast culturele activiteiten was er volop aandacht voor onderlinge contacten tussen de deelnemers uit de vier R landen. Alle deelnemers verbleven bij gastgezinnen.

Stichting Jumelage Lopik Een jumelage overbrugt afstanden, verbindt culturen en schept banden. Ieder I jaar worden er uitwisselingen tussen de bevolking van deze plaatsen georganiseerd. Ook kunnen bepaalde beroepstakken bij elkaar op bezoek komen om technieken of werkwijzen van elkaar te leren. In 1988 is de Stichting Jumelage Lopik opgericht. Deze stichting heeft in feite de uitvoerende taak van de jumelage C in handen en organiseert de officiële en jeugduitwisselingen tussen de gemeenten. Op o.a. de gemeentelijke website en www.jumelagelopik.nl kunnen inwoners lezen wanneer een uitwisseling zal plaatsvinden en hoe zij zich kunnen opgeven voor een uitwisseling. H
Lopik, 26 juli 2010