Gerechtelijke organisatie

Tien jaar gevangenisstraf en tbs na verkrachting en poging tot verkrachting

Breda, 27 juli 2010 - De rechtbank in Breda heeft een 25- jarige man uit Bergen op Zoom veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar en tbs met dwangverpleging. De rechtbank acht de man schuldig aan de verkrachting van twee vrouwen (inclusief de beroving van één van de slachtoffers), poging tot verkrachting van vijf vrouwen en beroving van één vrouw in de periode van 16 december 2008 tot en met 20 juni 2009.

De man dwong zijn slachtoffers, onder bedreiging van een mes en dreigende taal tot stoppen. Hij dwong zijn slachtoffers mee te komen, waarna hij twee slachtoffers heeft verkracht. Ook dwong hij één van de slachtoffers seksuele handelingen bij hem te verrichten. De rechtbank acht de poging tot verkrachting van vijf vrouwen bewezen op basis van belangrijke overeenkomsten in het gedrag en de omstandigheden van de verdachte bij de bovengenoemde verkrachtingen (schakelbewijs).
Het betrof bij alle feiten jonge vrouwen op de fiets. De verdachte benaderde zijn slachtoffers van achteren in het buitengebied van de gemeente Roosendaal. Hij gebruikte een mes en dreigende taal, om zijn slachtoffers tot stoppen te dwingen. In alle gevallen droeg hij een sjaal voor zijn mond, om niet herkend te worden.

De man heeft volgens de rechtbank door (te pogen) zijn slachtoffers van hun vrijheid te beroven en (te pogen) zijn slachtoffers te verkrachten op ernstige wijze de lichamelijke integriteit van zijn slachtoffers geschonden. De rechtbank neemt het verdachte heel erg kwalijk dat hij zijn eigen behoeftebevrediging telkens voorop heeft gesteld en nooit heeft stil gestaan bij de ernstige traumatische ervaring die de slachtoffers hebben opgelopen. Daarom wordt een langdurige gevangenisstraf opgelegd.

De man heeft geweigerd mee te werken aan een onderzoek naar zijn geestelijke gesteldheid door het Pieter Baan Centrum. Toch legt de Rechtbank ook tbs met dwangverpleging op. Zij doet dat op basis van het rapport van een psycholoog, die de door de man bekende feiten, verklaringen van ex-vriendinnen van de man en verklaringen van de man over zijn persoon bestudeerde. De psycholoog acht een impulscontrolestoornis aanwezig en geeft aan dat de kans op herhaling, zonder behandeling, hoog is. Gezien de inhoud van het rapport van de psycholoog, de ernst van de feiten en de houding van de verdachte, ziet de rechtbank geen ander alternatief dan oplegging van TBS met dwangverpleging. Het lijkt voor iemand die nog niet eerder is veroordeeld voor (ernstige) misdrijven een zware maatregel, maar de maatschappij moet tegen het gevaarlijke gedrag van verdachte worden beschermd, aldus de rechtbank.

De rechtbank veroordeelt de man ten slotte tot betaling van een schadevergoeding aan 5 van zijn slachtoffers van in totaal ruim ⬠10.000.

LJ Nummer

BN2525

Zie het origineel
origineel
Bron: Rechtbank Breda
Datum actualiteit: 27 juli 2010 Naar boven