Apple Nederland

Mac Pro images
Magic Trackpad images

Apple onthult nieuwe Mac Pro met tot 12 verwerkingscores

CUPERTINO, 27 juli 2010 - Apple® heeft vandaag de nieuwe Mac® Pro-serie onthuld, die tot 12 verwerkingscores heeft en tot 50 procent betere prestaties levert dan de vorige generatie.* De nieuwe Mac Pro is voorzien van de allernieuwste quad-core en 6-core Intel Xeon-processors, bevat een gloednieuwe ATI grafische processor en kan optioneel worden voorzien van maximaal vier 512-GB SSD-schijven (solid state drives). Veeleisende consumenten en professionals die uitstekende prestaties en ruime uitbreidingsmogelijkheden belangrijk vinden, worden hiermee op hun wenken bediend.

"Dit is de snelste en meest uitbreidbare Mac die we ooit hebben gemaakt", aldus Philip Schiller, senior vice president Worldwide Product Marketing van Apple. "Met maximaal 12 cores is de nieuwe Mac Pro tot 50 procent sneller dan het snelste systeem van de vorige generatie, en nu er meer dan een miljard configuraties mogelijk zijn, kunnen onze klanten een systeem samenstellen dat op elk punt aan hun eisen voldoet."

De kern van de nieuwe Mac Pro wordt gevormd door de nieuwste quad-core en 6-core Intel Xeon-processors met snelheden tot 3,33 GHz. Deze multi-coreprocessors bevinden zich op één chip, waardoor elke core tot 12 MB L3-cache kan delen. Dat levert naast een hogere efficiency ook een hogere verwerkingssnelheid op. Alle nieuwe Mac Pro's hebben een geïntegreerde geheugencontroller die voor een snellere geheugenbandbreedte en een lagere geheugenlatentie zorgt, Turbo Boost voor de dynamische verhoging van de processorsnelheid tot 3,6 GHz, en Hyper-Threading voor het genereren van maximaal 24 virtuele cores. Mac Pro is bovendien voorzien van de ATI Radeon HD 5770 grafische processor met 1 GB geheugen. Als maatwerkoptie is de nog snellere ATI Radeon HD 5870, eveneens met 1 GB geheugen, verkrijgbaar.

Voor het eerst hebben Mac Pro-klanten de mogelijkheid om een 512-GB SSD-schijf te bestellen, die de allerhoogste betrouwbaarheid en snelheid biedt. Doordat er nu tot vier SSD-schijven in de interne schijfnissen passen, kan de nieuwe Mac Pro een ultrasnelle schijfbandbreedte en ongekend snelle lees- en schrijfprestaties bieden, die tot twee keer zo hoog zijn als de gemiddelde prestaties van een standaardschijf.** Mac Pro heeft nu ook twee Mini DisplayPorts en één dual-link DVI-poort. Dankzij de extra Mini DisplayPort is het mogelijk om twee LED Cinema Displays aan te sluiten zonder dat daarvoor eerst een extra videokaart of adapter hoeft te worden geïnstalleerd. De dual-link DVI-poort is geschikt voor de aansluiting van een ouder DVI-beeldscherm met een resolutie tot 2560 x 1600 pixels.

Elke Mac Pro wordt geleverd met de innovatieve Apple Magic Mouse. Het nieuwe Magic Trackpad kunnen klanten als optie bijbestellen. Met het Magic Trackpad kunnen de intuïtieve Multi-Touch(TM)-bewegingen die al op de Mac-notebooktrackpads mogelijk waren, nu ook op een desktop worden gebruikt. Op het glazen oppervlak van het draadloze Magic Trackpad kun je soepeltjes door een pagina scrollen, waarbij je vingers de scrolsnelheid bepalen. Met een knijpbeweging zoom je in en uit, door een draaibeweging met je vingers te maken roteer je een afbeelding en door met drie vingers te vegen blader je door een stel webpagina's of foto's. Het Magic Trackpad kan worden ingesteld op het gebruik van één- en tweeknopscommando's en ondersteunt zowel tikken-om-te-klikken als fysiek klikken. Het Magic Trackpad is afzonderlijk verkrijgbaar voor EUR 69 incl. BTW.

In het kader van de voortdurende inzet van Apple voor het milieu nemen de desktopcomputers van Apple een toppositie in op het gebied van "groen" ontwerp. Mac Pro voldoet aan de strenge Energy Star 5.0-eisen en heeft de EPEAT-beoordeling "Gold" gekregen.*** De behuizing van Mac Pro is gemaakt van zeer goed recyclebaar aluminium, en voor de binnenkant is minder materiaal gebruikt. Bovendien bevatten de interne kabels en componenten van de Mac Pro geen pvc of broomhoudende vlamvertragers. De nieuwe Apple Battery Charger biedt een handige, milieuvriendelijke manier om altijd een stel volle batterijen bij de hand te hebben voor je Magic Trackpad, Magic Mouse en Wireless Keyboard. De Apple Battery Charger is afzonderlijk verkrijgbaar voor EUR 29 incl. BTW en wordt geleverd met zes oplaadbare batterijen met een lange levensduur.

Elke Mac wordt verder nog geleverd met Mac OS® X Snow Leopard®, 's werelds meest geavanceerde besturingssysteem en iLife®, het innovatieve programmapakket van Apple voor het ordenen van foto's, het maken van films en muziek en het leren spelen van een muziekinstrument. Snow Leopard bouwt voort op tien jaar innovatie en succes op Mac OS X-gebied en bevat honderden verbeteringen, kerntechnologieën en geïntegreerde ondersteuning voor Microsoft Exchange. iLife '09 bevat iPhoto® waarmee je op geheel nieuwe manieren je foto's op gezicht en plaats ordent en beheert, iMovie®, met krachtige, gebruiksvriendelijke functies als de Precisie-editor, beeldstabilisatie en geavanceerde sleepfunctionaliteit, en GarageBand®, met een volledig vernieuwde manier om piano en gitaar te leren spelen.

De professionele programma's van Apple, waaronder Aperture®, Final Cut® Express, Final Cut Studio®, Logic® Express en Logic Studio®, zijn afzonderlijk verkrijgbaar.

Prijzen en verkrijgbaarheid
De nieuwe Mac Pro is vanaf augustus verkrijgbaar via de Apple Store® (http://store.apple.com/nl) en bij erkende Apple resellers.

De nieuwe quad-core Mac Pro met een adviesprijs van EUR 2.399 incl. BTW (EUR 2.015,97 excl. BTW) heeft de volgende specificaties:
* één 2,8-GHz quad-core Intel Xeon W3530-processor met een volledig gedeelde L3-cache van 8 MB;

* 3 GB 1066-MHz DDR3 ECC SDRAM-geheugen, uitbreidbaar tot 16 GB;
* ATI Radeon HD 5770 met 1 GB GDDR5-geheugen;
* twee Mini DisplayPorts en één dual-link DVI-poort (adapters afzonderlijk verkrijgbaar);

* 7200-rpm seriële ATA 3-Gbps harde schijf van 1 TB;
* 18x SuperDrive® met double-layer-ondersteuning (dvd±r DL/dvd±rw/cd-rw);

* vier PCI Express 2.0-sleuven;

* vijf USB 2.0-poorten en vier FireWire® 800-poorten;
* AirPort Extreme® 802.11n;

* Bluetooth 2.1+EDR; en

* Apple Keyboard met numeriek toetsenblok en Magic Mouse.

De nieuwe 8-core Mac Pro met een adviesprijs van EUR 3.399 incl. BTW (EUR 2.856,30 excl. BTW) heeft de volgende specificaties:
* twee 2,4-GHz quad-core Intel Xeon E5620-processors met een volledig gedeelde L3-cache van 12 MB per processor;

* 6 GB 1066-MHz DDR3 ECC SDRAM-geheugen, uitbreidbaar tot 32 GB;
* ATI Radeon HD 5770 met 1 GB GDDR5-geheugen;
* twee Mini DisplayPorts en één dual-link DVI-poort (adapters afzonderlijk verkrijgbaar);

* 7200-rpm seriële ATA 3-Gbps harde schijf van 1 TB;
* 18x SuperDrive met double-layer-ondersteuning (dvd±r DL/dvd±rw/cd-rw);

* vier PCI Express 2.0-sleuven;

* vijf USB 2.0-poorten en vier FireWire 800-poorten;
* AirPort Extreme 802.11n;

* Bluetooth 2.1+EDR; en

* Apple Keyboard met numeriek toetsenblok en Magic Mouse.

Onder andere de volgende maatwerkopties zijn verkrijgbaar:
* één 3,2-GHz quad-core Intel Xeon W3565-processor voor de quad-core Mac Pro;

* één 3,33-GHz 6-core Intel Xeon W3680-processor voor de quad-core Mac Pro;

* twee 2,66-GHz 6-core Intel Xeon X5650-processors (12 cores) voor de 8-core Mac Pro;

* twee 2,93-GHz 6-core Intel Xeon X5670-processors (12 cores) voor de 8-core Mac Pro;

* twee ATI Radeon HD 5770-kaarten met 1 GB GDDR5-geheugen;
* één ATI Radeon HD 5870-kaart met 1 GB GDDR5-geheugen;
* tot 16 GB DDR3 ECC SDRAM-geheugen voor de quad-core Mac Pro;
* tot 32 GB DDR3 ECC SDRAM-geheugen voor de 8-core Mac Pro;
* tot vier 512-GB SSD-schijven (solid state drives); of
* tot vier 7200-rpm seriële ATA harde schijven van 1 TB of 2 TB;
* Mac Pro RAID-kaart;

* tweekanaals of vierkanaals 4-Gb Fibre Channel-kaart; en
* tot twee 18x SuperDrives met double-layer-ondersteuning.

Onder andere de volgende accessoires zijn verkrijgbaar: Magic Trackpad, Apple Battery Charger, Apple Mouse met kabel, draadloos Apple Keyboard, Mini DisplayPort-naar-DVI-adapter, Mini DisplayPort-naar-Dual-link DVI-adapter (voor 30-inch DVI-beeldscherm), Mini DisplayPort-naar-VGA-adapter, het AppleCare® Protection Plan en vooraf geïnstalleerde versies van Mac OS X Snow Leopard Server, iWork®, Logic Express 9, Final Cut Express 4 en Aperture 3. Een volledig overzicht van alle maatwerkopties en accessoires is te vinden op www.apple.com/nl/macpro /www.apple.com/nl/macpro> .


*Tests uitgevoerd door Apple in juli 2010 met prototypen van de 2,93-GHz 12-core Mac Pro en productie-eenheden van de 2,93-GHz 8-core Mac Pro, allemaal voorzien van 6 GB RAM. Maxwell-testbestand: sculpture.mxs (www.benchwell.com /www.benchwell.com> ). Prestatietests zijn uitgevoerd met specifieke computersystemen en geven de prestaties van Mac Pro bij benadering weer.


**Tests uitgevoerd door Apple in juli 2010 met prototypen van de 2,93-GHz 12-core Mac Pro en productie-eenheden van de 2,93-GHz 8-core Mac Pro, allemaal voorzien van 6 GB RAM. Gebaseerd op renderingprestaties van Maxwell Render 2.0.3 met behulp van sculpture.mxs van Benchwell. Prestatietests zijn uitgevoerd met specifieke computersystemen en geven de prestaties van Mac Pro bij benadering weer.


***EPEAT is een onafhankelijke organisatie die consumenten in staat stelt de milieuprestaties van notebooks en desktopcomputers te vergelijken. Producten die voldoen aan alle 23 vereiste criteria en ten minste 75 procent van de optionele criteria worden erkend als EPEAT Gold-producten. Het EPEAT-programma is een initiatief van de EPA (Amerikaans milieubureau) en is gebaseerd op de IEEE 1680-norm voor de milieubeoordeling van computerproducten voor de consumentenmarkt. Ga voor meer informatie naar www.epeat.net /www.epeat.net> .

Apple is de producent van de Mac, de beste personal computer ter wereld, en van OS X, iLife, iWork en professionele software. Op het gebied van de digitale muziek voert Apple de revolutie aan, met zijn iPods en de iTunes Store op het internet. En de revolutionaire iPhone en App Store hebben de wereld van de mobiele telefoon op z'n kop gezet. De jongste loot aan de innovatiestam van Apple is de magische iPad, die de toekomst van mobiele media en computers een gezicht heeft gegeven.

PR-afdeling van Apple Nederland
Jurriaan Trommels
media.nl@euro.apple.com
+31 (0)20 5352728

AAN DE REDACTIE: Bezoek voor aanvullende informatie Apple's PR website /www.apple.com/nl/pr> of bel Apple's Media Helplijn op 020 5352728

Surf voor internationale persberichten en foto's in hoge resolutie van alle producten van Apple, naar www.apple.com/pr.

© 2010 Apple Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, iLife, Snow Leopard, iPhoto, iMovie, GarageBand, Time Machine, Apple Store, AirPort Extreme, FireWire, Aperture, Final Cut, Logic, iWork en AppleCare zijn handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.