Gemeente Den Helder

Extra maatregelen tegen overlast bezoek coffeeshops 2010-07-27

Het inhuren van toezichthouders, het opknappen van panden en het opener en transparanter maken van de inrichting van coffeeshops, een proef met openingstijden van coffeeshops, het zijn enkele maatregelen die er voor moeten zorgen dat de overlast rondom coffeeshops vermindert. Het Klantenpanel Koningstraat/Koningdwarstraat had genoeg van de rondhangende groepen, het dealen en geparkeerde voertuigen in hun buurt. De drie coffeeshopeigenaren, de gemeente en het Klantenpanel werken nu samen om de overlast aan te pakken.

"Dat coffeeshopeigenaren willen meewerken en investeringen doen om de overlast terug te dringen. Dat is een goed signaal" zegt burgemeester Koen Schuiling van Den Helder. "Voorheen was de aanpak van de overlast in de binnenstad alleen een taak van politie en gemeente. Maar de overlast die afkomstig is van of vanwege de coffeeshops, is ook en vooral een verantwoordelijkheid van de coffeeshophouders zelf."

Steun van de minister
Om de overlast aan te pakken heeft de gemeente een verzoek om financiële middelen ingediend bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In dit verzoek staan maatregelen die de overlast in dit gebied moeten beperken. Hoewel het Ministerie nog moet beslissen over de aanvraag, nemen de gemeente en de coffeeshopeigenaren nu al maatregelen.

Proef met verschuiven openingstijden
Coffeeshops mochten voorheen open zijn van 14.00 tot 02.00 uur. De coffeeshophouders zijn ervan overtuigd het verschuiven van de openingstijden naar 12.00 tot 24.00 uur leidt tot minder overlast op straat. Burgemeester Schuiling: "Ik heb mij bereid verklaard dit idee van de coffeeshopeigenaren bij wijze van proef toe te staan voor de periode van 1 juli tot 31 augustus van dit jaar." De proefperiode kan mogelijk worden verlengd als blijkt dat de overlast daadwerkelijk vermindert.

Toezicht, inrichting en terrassen
Naast de toezichthouders van de coffeeshops zijn ook de gemeentelijke toezichthouders vaker te zien in de omgeving
Koningstraat/Koningdwarsstraat. Ook zij spreken mensen aan en maken proces-verbaal op wanneer zij overtredingen zien. Het gaat dan bijvoorbeeld om het gebruiken van alcohol of (soft)drugs op straat, fietsen op straat, fout parkeren e.d.
Een andere maatregel is het opknappen van de buiten- en binnenkant van de coffeeshops. De shop moet een meer open karakter krijgen. Buiten moet te zien zijn wat binnen gebeurt. Geblindeerde ramen en verkoop via kleine loketten passen niet in dit beeld.
Het drinken van alcohol én het gebruiken van softdrugs op een zelfde terras mag niet. Daar wordt op toegezien. Het exploiteren van een terras mag, als daarvoor de terrasvergunning is verstrekt en er geen overlast wordt veroorzaakt. Dat geldt voor alle coffeeshops.

Steun van de gemeenteraad en de buurt
"Als burgemeester mag ik natuurlijk het coffeeshopbeleid aanpassen, maar wat ik belangrijk vind is dat de maatregelen de steun hebben van gemeenteraad, de buurt en scholen."