Politie Zaanstreek-waterland

Politie pakt groepen bromfietsdieven

Purmerend, 27-07-2010 o De politie heeft acht verdachten van twee groepen aangehouden die schuldig zijn aan diefstal en heling van een groot aantal bromfietsen.

In de periode van 1 mei tot en met 10 juni werden 21 bromfietsen gestolen in Purmerend voornamelijk van het merk Piaggio, type Vespa. De politie zette de Jeugdrecherche op deze zaak. Zij legde verbanden en onderzocht de hotspots, plekken waar de brommers gestolen werden. Al snel kwam de politie een verdachte op het spoor die later werd aangehouden in Amsterdam. Die verdachte leidde weer naar een andere. De tweede verdachte werd opgepakt in Hellevoetssluis toen hij op een gestolen bromfiets reed. Uiteindelijk bleken de twee bromfietsdieven bij een groep daders te horen. Deze verdachten zijn in de leeftijd van 17 tot 26 jaar en vervoerden de bromfietsen naar Amsterdam en Rotterdam.

De diefstallen liepen na de aanhoudingen flink terug maar waren nog niet over. Korte tijd later werden vier bromfietsen van een schoolplein gestolen. De politie kon aan de hand van opgegeven signalementen van getuigen achterhalen dat het niet om dezelfde groep daders ging. Een van de gestolen bromfietsen werd gesignaleerd en dit bracht nieuw licht op de zaak. Een tweede groep, jongeren in de leeftijd van 16 tot 21 jaar, uit Noord-Holland Noord pleegde de bromfietsdiefstallen.

De groep stripte en katte de gestolen bromfietsen om herkenning te voorkomen. Agenten hielden de hoofddader van de tweede groep in Avenhorn aan. De zaak wordt verder onderzocht en de politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.