Provincie Gelderland

Arnhem, 27 juli 2010

Nieuwe ophaalbrug voor cultuureiland fort asperen

De provicie Gelderland kent ruim 800.000 euro subsidie toe aan KunstFort Asperen. De subsidie wordt gebruikt voor de reconstructie van de oorspronkelijke ophaalbrug, de restauratie van de wal rond het fort en de renovatie van de taverne. KunstFort Asperen is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie; de oude verdedigingswerken die worden hersteld. Een van de grootste nationale projecten waarin overheid en ondernemers samenwerken.

KunstFort Asperen moet in de toekomst een cultuureiland worden. Daartoe moet het voormalige torenfort weer in oude glorie hersteld worden en ook de directe omgeving zoals de wal en de ophaalbrug worden hersteld. Al vanaf 1986 al organiseert de Stichting KunstFort Asperen bijna jaarlijks een programma voor culturele activiteiten en manifestaties, die voornamelijk zijn gewijd aan hedendaagse kunst, maar ook wel aan de geschiedenis van het fort en het landschap van de Linge.

Annelies van der Kolk, gedeputeerde cultuurhistorie: "het herstel en behoud van de Nieuwe Hollandse Waterlinie is een groot nationaal project waarin we nauw samenwerken met andere provincies, gemeenten, waterschap en allerlei grondeigenaren en niet te vergeten de ondernemers in het gebied. Door het herstel en de nieuwe functies ontstaan er allerlei nieuwe kansen voor de economie van het Rivierengebied. Kunstfort Asperen is één van de Gelderse parels van de Linie en zeker een bezoek waard!"

Zomeractiviteiten
Een greep uit de vele activiteiten deze zomer: een open inloopatelier voor kinderen in het weekend. Lezing van Henk Hofland, de zomeracademie - twee weken lang workshops beeldende kunst/sculptuur- de DKNTNK. DKNTNK is de zomertentoonstelling van het in Amsterdam gevestigde designplatform Tuttobene. De oprichters, David Heldt en Victor le Noble, organiseren sinds 2004 internationale presentaties voor jonge Nederlandse ontwerpers. Zij maakten eerder furore op prestigieuze designbeurzen in het buitenland, zoals die van Milaan.

Vleermuizen
Buiten de zomermaanden is het fort niet voor het publiek toegankelijk. Dan huist er een beschermde kolonie vleermuizen, die er zijn winterslaap houdt. Het fort vormt een ideaal winterverblijf voor de baard-, water-, grootoor- en dwergvleermuizen, vanwege de duisternis, de constante lage temperatuur, de hoge luchtvochtigheid en weinig tocht. Nieuwe Hollandse Waterlinie
Fort Asperen onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een militair complex dat tussen 1815 en 1940 is gebouwd. De Linie loopt van Muiden tot de Biesbosch en bestaat uit 46 forten en 5 vestingsteden, en wordt verbonden door 1000 militaire en waterbouwkundige objecten in een omliggend open landschap. Het is het grootste gebouw van Nederland en sinds 2009 Rijksmonument. De Nieuwe Hollandse Waterlinie wordt hersteld onder het motto behoud door ontwikkeling. Alleen door onderdelen van de linie een nieuwe bestemming te geven zoals het KunstFort kan behoud op langere termijn gegarandeerd worden. Daarvoor werkt de overheid nauw samen met ondernemers die bereid zijn om de verdedigingswerken een nieuwe bestemming te geven. In Gelderland zijn ook Slot Loevestein, Fort Vuren en het Geofort belangrijke onderdelen van de linie. Naast herstel en behoud van de linie wordt er ook gewerkt aan de herinrichting van het landschap om dit meer klimaatbestendig te maken. Zo komt er een grote nieuwe dijk: de Diefdijk. Voor deze projecten werkt de provincie nauw samen met het waterschap, de Dienst Landelijk Gebied en landeigenaren zoals Staatsbosbeheer.

Meer informatie is te vinden op:www.Kunstfortasperen.nl