Gemeente Rheden

Veiligheidsmonitor Rheden geeft positief resultaat

Actieve betrokkenheid inwoners blijft cruciaal.

Het overgrote deel van de inwoners van de gemeente Rheden voelt zich veilig (82%) binnen de gemeente, en 90% voelt zich zelden of nooit onveilig in de eigen woonbuurt. Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor Gelderland-Midden 2009. De veiligheidsmonitor is een vierjaarlijks enquêteonderzoek naar leefbaarheid en veiligheid in de politieregio Gelderland-Midden. In september 2009 is dit bevolkingsonderzoek voor de vierde keer gehouden. De gemeente Rheden maakte gebruik van de mogelijkheid om een onderzoek specifiek op de Rhedense bevolking te richten.

Ruim een kwart van de inwoners (26%) van de gemeente Rheden voelt zich wel eens onveilig. Dit percentage is licht gedaald ten opzichte van 2005 (29%). Van alle respondenten uit Rheden voelt 14% zich wel eens onveilig in de eigen buurt. In de gehele regio Gelderland-Midden ligt dit percentage hoger(17%).

Te hard rijden, hondenpoep en parkeeroverlast vormen de top drie van zaken waarvan inwoners willen dat deze met voorrang worden aangepakt. De inwoners geven hun woonomgeving een rapportcijfer van 7,4. In 2005 was dit een 6,8.

Burgemeester Petra van Wingerden is tevreden met de resultaten. Ze benadrukt dat het verbeteren van de veiligheid en leefbaarheid continu aandacht vergt. Actieve betrokkenheid van de inwoners is daarbij cruciaal:"Burgernet is een goed voorbeeld van samenwerking tussen politie en inwoners. Inwoners helpen mee bij het zoeken naar verdachte personen, voertuigen of naar hulpbehoevende personen. Onze inwoners hebben een verantwoordelijkheid. Steeds meer mensen beseffen dat gelukkig ook. We hebben elkaar hard nodig".

Op www.burgernet.nl kunnen mensen zich opgeven voor burgernet.