Gemeente Venray



27 juli 2010

Ondergrondse perscontainer voor plastic in Oostrum

Eerste ronde plasticinzameling Venray

Wethouder Ike Busser heeft vrijdag 23 juli in Venray het startschot gegeven voor de proef met gratis huis-aan-huis inzameling van kunststof verpakkingsmateriaal. De wethouder bood de vuilnisman bij zijn woning drie volle Plastic Hero-zakken aan. Een grote versie van de oranje plastic held keek toe.

Vrijdag reden de hele dag zeven wagens van inzamelaar Sita door Venray om de speciale Plastic Hero-zakken met kunststof afval op te halen. De zakken zijn enkele weken eerder huis aan huis verspreid. Om de start extra onder de aandacht te brengen, reed achter één van de vuilniswagens een tractor met kar met daarop een metershoge oranje Plastic Hero-pop mee.

De gemeente Venray houdt tot aan het einde van het jaar een proef met huis-aan-huis inzameling. De gemeente wil uitproberen hoe dit systeem werkt en hoeveel extra afval plastic verpakkings-materiaal wordt ingezameld. De vuilniswagens rijden éénmaal per vier weken op vrijdag door Venray en de dertien kerkdorpen. De ophaalronde is aanvullend op de brengvoorzieningen die al overal in de gemeente staan.

Tevreden

Aan het einde van de dag hadden de vuilniswagens 10.000 kilogram plastic opgehaald. Wethouder Ike Busser is er erg tevreden mee. "Zeker als je weet dat de Plastic Hero-zakken pas twee weken geleden zijn verspreid en dat het de eerste keer is dat we ophalen." Omdat het de eerste keer was, liep het inzamelen nog niet 100% vlekkeloos, maar de foutjes zijn soepel opgelost, en een leerpunt voor de volgende inzamelronde. Die volgende inzamelronde van shampooflessen, belegzakjes, boterkuipjes en ander (zacht) plastic is op vrijdag 20 augustus. Tussentijds kunnen inwoners van de gemeente Venray op de bekende plekken het kunststof afval brengen. Door het scheiden van het plastic van de rest van het afval kan een huishouden enkele tientjes per jaar besparen.

Onder de grond

Maandag 26 juli werd in Oostrum de eerste ondergrondse perscontainer voor kunststof afval in gebruik genomen. Ook deze nieuwe voorziening maakt deel uit van de proef tot einde van het jaar. Inwoners kunnen hier in de eigen plastic draagtasjes die ze voorheen ook gebruikten voor de brengvoorzieningen hun plastic aanbieden. De container is voorzien van apparatuur die het plastic kapot maakt en bijeen perst, zodat minder ledigingen nodig zijn. Een normale container moet drie per week geleegd worden, de gemeente verwacht dat voor de perscontainer één keer per week of zelfs één keer per twee weken voldoende zal zijn. Het apparaat geeft zelf aan als de container voor 4/5 deel vol zit en moet worden geleegd.

De ondergrondse perscontainer verzamelt niet alleen plastic, maar ook informatie over het aantal keren dat de laadklep open en dicht gaat.

Met die gegevens kan de gemeente bepalen of de investering rendabel is en of ook de andere containers voor plastic (verpakkings)afval die het plastic niet persen, op termijn vervangen gaan worden.

Bij de foto: Wethouder Ike Busser biedt onder het goedkeurend oog van de Plastic Hero zijn plastic afval aan de vuilnisman aan.