Rechtbank Breda


Voortzetting ambulante behandeling belaagster Wilders

Breda, 27 juli 2010 â De rechtbank in Breda heeft vandaag bepaald dat een 36-jarige vrouw uit Tilburg die eerder werd veroordeeld voor belaging van PVV-leider Geert Wilders, geen TBS met dwangverpleging hoeft te ondergaan, maar ambulant behandeld moet blijven worden.

De Tilburgse vrouw was in maart 2009 in hoger beroep door het gerechtshof âs-Hertogenbosch veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf en TBS met voorwaarden. Zij had meer dan honderd dreigmailtjes gestuurd naar PVV-leider Geert Wilders.

De TBS met voorwaarden hield in, dat zij niet in een tbs-kliniek zou worden opgenomen, als zij zich aan 8 voorwaarden hield. In die voorwaarden was onder meer opgenomen dat de vrouw niet in de buurt mocht komen van een ook door haar benaderde politieagent en rechter-commissaris, dat zij zich moest houden aan de aanwijzingen van de Reclassering en dat zij zou meewerken aan een ambulante behandeling van haar stoornis. Omdat de vrouw zich niet volledig aan die voorwaarden hield, eiste de officier omzetting van de TBS met voorwaarden in een onvoorwaardelijke TBS met dwangverpleging. In afwachting van een beslissing van de rechtbank op die eis werd de vrouw in het Huis van Bewaring opgesloten en werd nader advies gevraagd aan het Pieter Baan Centrum.

De deskundigen van het Pieter Baan Centrum, die de vrouw ook al in 2008 onderzochten, concluderen, kort gezegd, dat zij nog steeds aan een waanstoornis lijdt, dat er geen aanwijzingen zijn voor een verhoogd risico op gewelddadig gedrag, dat die waanstoornis ambulant â dus zonder opname â kan worden behandeld, dat opname in een kliniek geen meerwaarde heeft en zelfs contraproductief zou zijn en dat voortzetting van de ambulante behandeling in gang is gezet.

De rechtbank volgt het advies van de deskundigen. Er is geen sprake van dat de vrouw opnieuw iemand heeft bedreigd of direct contact heeft gezocht met de eerder benaderde personen. Wel scherpt zij de voorwaarden op enkele punten aan. Zo mag zij ook niet via derden contact zoeken met de eerder benaderde rechter-commissaris. Consequentie van die beslissing is, dat de TBS met voorwaarden gehandhaafd wordt en dat de vrouw het Huis van Bewaring vandaag kan verlaten.

Bron: Rechtbank Breda
Datum actualiteit: 27 juli 2010