TNS NIPO

TNS NIPO publicaties

27 juli 2010

Banksparen nog niet ingeburgerd; slechts bekend bij een op vijf hypotheekoriënteerders

De hypotheekmarkt krabbelt voorzichtig weer uit het dal. Maar merken de mensen die zich oriënteren op een hypotheek daar nu ook iets van? Het is nu twee en een half jaar geleden dat banksparen werd geïntroduceerd. Wat echter opvalt, is dat de hypotheekregeling banksparen nog steeds slecht bekend is bij de hypotheekoriënteerders. Slechts twintig procent van de hypotheekoriënteerders zegt precies bekend te zijn met de regeling banksparen. De rest heeft alleen van de naam gehoord, maar weet niet hoe banksparen werkt (54%) of heeft er zelfs nog nooit van gehoord (23%). Dit blijkt uit recent onderzoek van TNS NIPO.

Adriaan Eecen, onderzoeksdirecteur sector Business & Finance: `Eigenlijk zou de overheid een gegronde reden hebben om hier een Postbus 51 spotje aan te wijden. Banksparen is immers een manier om aan vermogensvorming te gaan doen naast een aflossingsvrije hypotheek.' In 2009 is dertien procent van de hypotheekvormen nog maar een bankspaarregeling. De aflossingsvrije hypotheek heeft een aandeel van 56 procent en spaarhypotheek een aandeel van 37 procent bij de nieuw afgesloten hypotheken.

Driekwart is pessimistisch over versoepeling van de hypotheekverstrekking door banken
Ook vroegen we in hoeverre men verwacht dat de overheid de hypotheekrenteaftrek de komende twee jaar zal verlagen. Ruim veertig procent (42%) denkt dat de aftrek wordt verlaagd, terwijl 58 procent meent dat de overheid daar niet aan gaat tornen. Verder blijkt dat men ook pessimistisch is over de verstrekking van hypotheken door financiële instellingen. Driekwart van de oriënteerders is van mening dat financiële instellingen hun beleid om een hypotheek te verstrekken, de komende twee jaar niet gaan versoepelen. Tegelijkertijd verwacht 43 procent van de oriënteerders dat de rente zal stijgen en 42 procent verwacht dat de rente gelijk blijft. Eecen: `Mocht dit scenario waarheid worden, dan zal de huizenmarkt nog een paar jaar op slot zitten.'

F7771 | TNS NIPObase CAWI | Het veldwerk vond plaats in mei 2010. In totaal werden 529 respondenten (=hypotheekoriënteerders) ondervraagd (n=529).

Bij publicatie of verspreiding de bron `TNS NIPO' vermelden. vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Adriaan Eecen (tel: 020 522 59 22).