Vestia


27-7-2010

Draadloos sensornetwerk registreert verhitting seniorenwoningen Delfgauw
---

Op maandag 12 juli is het Rotterdamse bedrijf Sense Observation Systems op initiatief van Vestia Nootdorp gestart met een proef met een draadloos sensornetwerk in het seniorencomplex Laan der Zeven Linden in Delfgauw. Het sensornetwerk gaat de soms hoog oplopende temperaturen in het complex nauwkeurig registreren en weergeven. In de toekomst zal een dergelijk systeem zelf ook acties kunnen uitvoeren om de temperatuur te regelen, zoals ramen openen of de ventilatie in- en uitschakelen. De huidige proef duurt twee maanden.

Laan der Zeven Linden
Het complex in Delfgauw ziet er met een atrium met glazen dak prachtig uit. Helaas kan de temperatuur in de zomer hoog oplopen. Dat is niet prettig voor de oudere bewoners. Daarom is deze pilot gestart.

Inzicht in het klimaat
Door het draadloos sensornetwerk met extreem véél meetpunten onderscheidt het systeem zich van andere thermostaatachtige systemen die maar op één plaats meten. Hierdoor krijgt Vestia Nootdorp een beter beeld van het werkelijke klimaat in het complex. De sensoren zijn zo klein en goedkoop dat er wel twintig per verdieping kunnen worden opgehangen. De zelflerende sensornodes hoeven niet geïnstalleerd te worden, maar zoeken elkaar op en vormen zo zelf een netwerk.

Pilot van twee maanden
Het doel van de pilot is meetwaarde te verzamelen over het klimaat. Daarnaast is het een test om te bekijken of dit sensornetwerk in de toekomst ook bij andere Vestia complexen gebruikt kan worden.

Keuze in wonen
Vestia wil in de steden en dorpen waarin zij actief is, een variatie aan woonmilieus bieden. Om de keuze in wonen groter te maken investeert Vestia aan het `prettige woongevoel' door veel te investeren in leefbaarheid, sociale veiligheid en voorzieningen.


*

Vestia Nootdorp is één van de 14 Vestia-corporaties. Vestia biedt woonservice aan de bewoners van zo'n kleine 80.000 woningen in Haaglanden, Rotterdam en in diverse plaatsen in het midden van het land. Vernieuwing van wijken en samenwerking met de zorgsector zijn twee voorbeelden van hoe het bedrijf haar maatschappelijke taak vervult. Vestia werkt volgens het concernmodel. De 14 corporaties en de 4 vakbedrijven vormen de pijlers van het concern, waarin totaal ruim 900 mensen werken.