Ingezonden persbericht



---


PERSBERICHT

Amsterdam, 27 juli 2010

Op ontdekking door het 'groene museumkwartier' de Plantage Wandelroute en fietstocht langs 'Andere gezichten van Amsterdam'

De Plantage is dé buurt waar natuur, cultuur, geschiedenis en wetenschap hand in hand gaan; van dierentuin Artis tot museum de Hermitage, en van het VOC-schip 'de Amsterdam' tot science center NEMO. Twee nieuwe boekjes met een wandelroute en een fietstocht voeren langs alle attracties, musea en bezienswaardigheden in de Plantage. De boekjes, inclusief een uitklapbare plattegrond, zijn voor E 2,50 verkrijgbaar bij onder meer alle VVV vestigingen van Amsterdam Toerisme & Congres Bureau (ATCB).

De Plantage profileert zich als groen museumkwartier met vele attracties die juist ook leuk zijn voor kinderen. Tussen een bezoek aan één van de vele culturele bezienswaardigheden en musea, wandel je langs groene lanen en grachten, pakhuizen en pleinen. Het gebied bestaat uit verschillende delen, waaronder de levendige oude Joodse wijk rond het Waterlooplein inclusief diamantslijperij Gassan Diamonds, het statige groene hart rond de Plantage Middenlaan en het multiculturele gebied tussen het Tropenmuseum en de Dappermarkt.

Attracties en anekdotes
De bekendste attracties in de Plantage zijn natuurlijk Artis - de oudste dierentuin van Nederland - en de Hermitage Amsterdam, de officiële dependance van de wereldberoemde Hermitage van Sint Petersburg. Maar de Plantage heeft nog meer belangrijke attracties, bijvoorbeeld Museum het Rembrandthuis, het Joods Historisch Museum, de Portugese Synagoge en het Tropenmuseum.

In de boekjes zijn vele bijzondere anekdotes te lezen over de buurt. Zoals het verhaal achter standbeeld 'De Dokwerker', de schrijversbuurt rond het Oosterpark en het 'tropische' terras in de Hortus Botanicus. De wandeling door de Plantage duurt ongeveer 2 uur, voor de fietsroute staat 3 uur. Bij de wandeling hoort ook een audiotour, met verhalen van mensen die wonen en werken in de Plantage. De wandel- en fietsroute zijn verschenen in vijf talen (Nederlands, Engels, Duits, Frans en Italiaans), de audiotour is beschikbaar in het Nederlands en Engels.

Andere gezichten van Amsterdam
De boekjes met wandelingen en fietstochten maken deel uit van het project 'Andere gezichten van Amsterdam' dat ATCB is gestart in opdracht van de gemeente Amsterdam en in samenwerking met de stadsdelen. Het project ging op 28 april van start in het Westerpark. Achtergrond van 'Andere gezichten van Amsterdam' is dat er in de buurten rond de binnenstad veel bijzondere bezienswaardigheden zijn te vinden die bij bezoekers - en zelfs bij vele Amsterdammers - niet bekend zijn. Iedereen kent de historische grachtengordel en de wereldberoemde musea van Amsterdam, maar er valt nog zoveel meer te ontdekken. Meer informatie www.exploreamsterdam.nl waar ook filmpjes te zien zijn met verrassende beelden om bezoekers alvast nieuwsgierig te maken naar de diverse buurten van Amsterdam.