Ingezonden persbericht



---


PERSBERICHT
BREAKING NEWS
DUBLIN UITGEROEPEN TOT UNESCO STAD VAN DE LITERATUUR

Amsterdam, 26 juli 2010 - Vanmorgen vroeg was het gras nét even groener in Dublin, de stad is namelijk vanmorgen uitgeroepen tot Unesco stad van de literatuur. George Bernard Shaw, William Butler Yeats, Seamus Heaney & Samuell Beckett. Dublin is de trotse thuishaven van vier Nobelprijs literatuur prijswinnaars. En de stad mag zich sinds vandaag officieel Unesco Stad van de Literatuur noemen. Slechts vier andere steden ter wereld hebben de bijzondere eer om deze titel te dragen.

De literaire traditie van Dublin dateert al uit de Middeleeuwen toen Ierse monniken boeken op bijzondere wijze verlichtte. Het best bewaarde voorbeeld hiervan is ,'the Book of Kells' daterend uit 800 na Christus, dat vandaag de dag te bewonderen is in het Trinity College.

Dublin is trots op haar literaire erfgoed en de stad is vol literaire monumenten; Van Chester Beatty Library, de James Joyce Tower tot het Dublin Writers Museum. Maar ook literaire grootheden als Oscar Wilde, Jonathan Swift, en Bram Stoker mogen zich tot Dublin's beroemde inwoners rekenen. Liefhebbers van James Joyce 's Ulysses komen bovendien ieder jaar samen op 16 juni tijdens Bloomsday, waarop het leven van de Ierse schrijver wordt herdacht en scènes uit het boek worden nagespeeld.

Ierland Toerisme is de marketing organisatie voor het eiland Ierland - zowel de Ierse Republiek als Noord-Ierland. Het eiland staat bekend om de prachtige, ongerepte natuur en indrukwekkende kustlijn, de gezelligheid van oeroude steden en de magie van duizenden jaren oude cultuur en geschiedenis. De inspirerende Ierse energie en uiterst vriendelijke bevolking maken dit veelzijdige en compacte land een bezoek meer dan waard. Zie ook www.ierland.nl.



Ingezonden persbericht