Ministerie van Defensie

Nieuwe Afghaanse trainers voor bedrijfsstarters

27 juli 2010, 10.26 uur

Johan Verboom, plaatsvervangend civiel vertegenwoordiger van de Task Force Uruzgan, reikte de diploma's uit. Foto: ministerie van Defensie

4 Afghaanse trainers zijn 25 juli in Uruzgan geslaagd voor de cursus `Start and Improve your Business' (SIYB). Deze cursus stelt hen in staat zelf mensen op te leiden die een bedrijf willen starten of hun bestaande onderneming willen verbeteren. Johan Verboom, plaatsvervangend civiel vertegenwoordiger van de Task Force Uruzgan, reikte de diploma's uit.

Na de 4 weken durende opleiding kunnen de trainers les geven op het door Nederland ondersteunde Business Development Centre in Tarin Kowt. De mensen die bij de trainers een cursus volgen zijn bijvoorbeeld marktkoopmannen, vrachtwagenchauffeurs of garagehouders.

Verschillende modules

De 4 geslaagde trainers tonen hun diploma's. Foto: ministerie van Defensie

De cursus `Start and Improve your Business' is ontwikkeld door de International Labour Organisation (ILO) van de Verenigde Naties. De opleiding bestaat uit 7 modules: * marketing; * financiële planning; * voorraadbeheer; * boekhouding; * bepalen van de kostprijs; * inkoop; * mens & productiviteit.

Daarnaast leren de trainers hun didactische vaardigheden te versterken. Ook maken ze kennis met verschillende onderwijsvormen.

Het Nederlandse Provinciaal Reconstructie Team heeft ervoor gezorgd dat sinds mei 2008 in Tarin Kowt en Deh Rawod ruim 200 cursisten de businesscursus hebben gevolgd. Met de nieuwe trainers zal dit aantal verder toenemen.

`Hoop voor toekomst'

Verboom vertelt: "Alle mensen die de SIYB-cursus hebben gevolgd, benutten die kennis bij het starten of verder uitbouwen van hun bedrijf. En dat draagt weer bij aan de verdere ontwikkeling van Uruzgan. We zien ook dat de laatste jaren de commerciële bedrijvigheid in Uruzgan sterk is toegenomen. Dat geeft hoop voor de toekomst."

Ook dr. Sadeq, het hoofd van het Business Development Centre, is tevreden: "Ik ben blij met de nieuwe leraren. Eerst kenden zij bepaalde begrippen zoals voorraadbeheer niet eens, nu weten ze zelf hoe ze het moeten doen. De nieuwe trainers leiden cursisten op, wat ten goede komt aan Uruzgan."