Gemeente Bergen


---


Persbericht

Datum 23 juli 2010
Plaats Nieuw Bergen

Adressen en gebouwen in kaart gebracht
Bergen sluit aan bij landelijke voorziening basisregistratie

Bergen is officieel aangesloten bij de landelijke voorziening voor de registratie van gebouwen en adressen in Nederland. Dit wil zeggen dat de gemeente gebruik maakt van een landelijk systeem waarin alle panden en adressen zijn vastgelegd. Het is een systeem dat is opgezet volgens eenduidige, hoge kwaliteitsnormen en na goedkeuring van strenge eisen beschikbaar wordt gesteld aan overheden en private organisaties.

Voordeel van de basisregistratie Adressen en Gebouwen (kortweg: BAG) is dat de gegevens eenmalig worden vastgelegd om vervolgens meervoudig te gebruiken. De dienstverlening vanuit de overheid verbetert hierdoor aanzienlijk. Denk bijvoorbeeld aan het digitaal aanvragen van subsidies of vergunningen. Daarnaast betekent een landelijke basisregistratie een administratieve lastenverlichting en klantgerichter werken. Alle gegevens zijn bekend, dus hoef je als burger of bedrijf in contacten met de overheid niet steeds opnieuw al je gegevens te geven.

Alle overheidsorganisaties zijn verplicht om gebruik te gaan maken van de basisregistraties. Het verplichte gebruik is vastgelegd in de wet. Deze wet is per 1 juli 2009 ingegaan maar vanwege diverse redenen konden gemeenten niet eerder aansluiten. Het Ministerie van VROM streeft ernaar om alle gemeenten voor het einde van dit jaar aan te sluiten op het basisregistratiesysteem. Begin juli zijn 63 gemeenten aangesloten, en zitten ruim 100 gemeenten in een zogenoemd audittraject. De gemeente Bergen heeft het audittraject inmiddels succesvol afgerond en is aangesloten op deze landelijke voorziening.

Bergen had twee jaar voorbereiding nodig om toe gelaten te worden tot de landelijke basisregistratie. In die tijd werden alle bestaande openbare ruimten, panden, huisnummers en verblijfsobjecten uit de gemeente in kaart gebracht en gecontroleerd op juistheid van gegevens. Bij gebruik maken van de landelijke voorziening mag men er vanuit gaan dat de gegevens correct zijn. De gemeente Bergen vindt het belangrijk om aangesloten te zijn bij de basisregistratie. Burgemeester Klaverdijk: "Het is een belangrijke opgave dat gegevens waarvoor de gemeente verantwoordelijk is correct zijn, zodat je kunt voldoen aan de verwachtingen die burgers en bedrijven van een gemeente mogen hebben".




Gemeente Bergen