Artikel - Stand up comedy voor jongeren in Beringen

27/07/2010 11:45

StampMedia

Stand up comedy als uitlaatklep voor jongeren in Beringen

Met stand up comedy de taalvaardigheid van jongeren tussen 12 en 18 jaar optimaliseren en de agressie tegengaan. Dat wil een project waarvoor Beringen een aanvraag voor subsidie indiende bij het Federaal Impulsfonds voor Migrantenbeleid (FIM) en het streeffonds 'Een Hart voor Limburg'.

"Humor is een gemene deler", vertelt schepen van Jeugd Maurice Webers (sp.a). "We mikken vooral op welbespraaktheid. Humor is de beste aantrekkingspool voor jongeren en mensen van allerlei afkomst. Door te investeren in taal is het ook een weg naar betere schoolresultaten en staan jongeren sterker in de arbeidsmarkt. Ook bouwbedrijven en fabrieken vragen werknemers die zich goed kunnen uitdrukken."

Minder agressie

De organisatoren denken dus dat fysieke agressie kan minderen door een creatieve uiting in taal? "Dat is vrij logisch. Wanneer we mekaar niet begrijpen en de problemen niet uitpraten komen er spanningen. Jongeren zijn meer prikkelbaar en zijn dan makkelijker agressief. "

Meer jongeren naar de academie

De Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans werkt mee met dit initiatief. De doelgroep zou hierdoor de weg kunnen vinden naar het regulier aanbod van die academie. Maar willen ze hun aanbod opentrekken naar de smaken van deze jongeren? "Als de academie het aanbod zou aanpassen dan zou dat mooi zijn", zegt Webers. "Het potentieel wordt dan groter voor meer jongeren. Het is dan ook aan de politici om het project mee op te volgen. Anders zou het spijtig zijn als we na dit initiatief de jongeren weer verliezen."

Creatief met taal

Beringen heeft veel jongeren van Turkse origine. Komt bij het project ook aandacht voor de moedertaal van die jongeren? "Ik hoor vaak van andere Turkse Beringenaren dat jongeren ook hun eigen taal niet helemaal beheersen. Dus is het belangrijk dat zij eerst het Turks machtig zijn. Zo kunnen ze creatiever zijn met andere talen. "

Grappiger dan jongens

Hoe mikt het project op meisjes? Want stand up comedy is nog altijd vooral een mannenwereld. Webers: "Daarvoor zouden we zoveel mogelijk ons best moeten doen om ook de meisjes te bereiken. Ik ben ervan overtuigd dat meisjes vaak zelfs grappiger zijn dan jongens. Dus ze horen daar zeker bij. "

Grof mag

Het project wil jongeren ook een eigentijds forum aanbieden waarmee ze een actieve rol krijgen in het maatschappelijk debat. Mogen ze zich dan ook kritisch uiten over gevoelige onderwerpen?

"We gaan niet censureren. Onze doelgroep mag niet wegblijven door drempels die de artistieke vrijheid beknotten. " Humor dus zonder grenzen? "Grof zijn mag. We leven in een democratie. Anderen kunnen ook veel bijleren als jongeren zich vrij mogen uitdrukken. "

© 2010 - StampMedia - Hasna Ankal

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel