Socialistische Partij

Kleine zelfstandigen verdienen ondersteuning

27-07-2010 * Verbetering van de huurbescherming in bedrijfspanden, een waarborgfonds voor winkeliers die slachtoffer zijn geworden van een overval en een aanmoedigingssubsidie voor starters. Het is een greep uit de maatregelen die de SP voorstelt ter ondersteuning van kleine zelfstandigen in Amsterdam. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens: "Het midden- en kleinbedrijf is de grootste werkgever in onze stad, maar vecht vaak een ongelijke strijd uit met de grote bedrijven en ketens. Daarom kan het MKB zeker nu wel wat ondersteuning gebruiken." Kleine zelfstandigen hebben het moeilijk in Amsterdam. Vooral de zwakke huurbescherming van zelfstandigen is de SP al jaren een doorn in het oog. Het slepende conflict tussen ondernemers en pandverhuurder De Key in de Dapperstraat heeft winkeliers er zelfs toegebracht in hongerstaking te gaan. Een verhuurder kan nu nog een winkelier uit zijn pand zetten onder het mom van een op handen zijnde renovatie. Van deze maas in de wet wordt grif gebruik gemaakt om ondernemers op straat te zetten of zonder enig overleg een renovatie te starten. Samen met SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen pleit Ivens voor een wetswijziging zodat de hurende ondernemer in zo'n geval niet met lege handen staat maar zijn recht kan halen.

Ook pleit de SP voor een veel betere bescherming van kleine ondernemers tegen criminelen. Niet alleen door subsidie te geven voor beveiliging van panden, maar ook met een waarborgfonds waaruit de schade die een winkelier heeft geleden door diefstal of een overval direct kan worden vergoed. Nu moeten winkeliers vaak jaren wachten voor die schade op een dader is verhaald, als dat überhaupt gebeurt. Ivens: "Voor sommige mensen mag het vreemd klinken maar de SP is echt een partij voor en met ondernemers. Het kleinbedrijf kan op de SP rekenen!"

De SP gaat de komende maanden met het boekje 'Hart voor de Amsterdamse zaak' langs bij kleine ondernemers om te horen met welke problemen zij kampen en wat voor oplossingen zij zelf voorstaan.