Ingezonden persbericht


Utrecht, 26 juli 2010

Centraal Museum verwerft 17de- eeuws schilderij Paulus Moreelse:

De foltering van Prometheus

26 juli 2010
Centraal Museum Utrecht

Het Centraal Museum heeft, met steun van de BankGiro Loterij, een mythologische figuurstudie van Paulus Moreelse aangekocht. Het gaat om het 17de- eeuwse schilderij De foltering van Prometheus. Paulus Moreelse behoort samen met Abraham Bloemaert en Joachim Wtewael tot de 'generatie van de grote drie' die voorafging aan de Utrechtse Caravaggisten en Italianisanten. In de collectie van het Centraal Museum bevinden zich al negen schilderijen van Paulus Moreelse. Door de aankoop van De foltering van Prometheus heeft het Centraal Museum nu een representatief overzicht van zijn gehele oeuvre. Het werk is momenteel te zien in de tentoonstelling Utrechters Dromen van Rome.

De foltering van Prometheus
De foltering van Prometheus toont een verhaal uit de Griekse mythologie dat zelden is uitgebeeld in de Noord- en Zuid-Nederlandse kunst. Prometheus steelt het vuur van oppergod Zeus om het aan de mensen te geven. De woedende Zeus ketent Prometheus als straf aan een rots in de Kaukasus en laat een adelaar dagelijks aan zijn lever pikken, die gedurende de nacht weer aangroeit. Moreelse beperkt zich in het schilderij tot de foltering zelf en schildert Prometheus als rechtop zittende halffiguur. Het is daardoor tegelijkertijd een figuurstudie en een studie van de menselijke emotie, in dit geval van pijn en wanhoop.

Paulus Moreelse (Utrecht 1571-Utrecht 1638), De foltering van Prometheus, 1634-1638. Doek, 75,3 x 62,5 cm.

Paulus Moreelse
Paulus Moreelse (Utrecht, 1571- 1638) was schilder en architect en hield zich actief bezig met politiek. Hij speelde een belangrijke rol in het openbare leven van de stad Utrecht. Hij was een beroemd portretschilder, maar vervaardigde ook historiestukken en pastorale stukken met herders en herderinnen.

Portret van Cressant
Onlangs verwierf het museum ook een buste dankzij steun van de BankGiro Loterij: de Portretbuste van Carolus Richard op 8-jarige leeftijd van Jacob Cressant. Het gaat om een uitzonderlijk beeldhouwwerk van één van de belangrijkste beeldhouwers uit de 18de eeuw. Cressants werk wordt zelden aangeboden op de kunstmarkt, wat de verwerving extra bijzonder maakt. De recente aanwinst is tot en met 19 september 2010 te bewonderen in het Centraal Museum.

BankGiro Loterij
De BankGiro Loterij is de cultuurloterij van Nederland. De BankGiro Loterij kan jaarlijks, dankzij haar deelnemers (bijna 800.000 mensen in 2009 met in totaal 1,2 miljoen loten), vele tientallen miljoenen uitkeren aan musea en andere culturele instellingen in Nederland. Hiermee kunnen zij bijvoorbeeld belangrijke kunstwerken aankopen, die een bijzondere aanvulling zijn op hun collectie, of restauraties verrichten. In 2009 keerde de BankGiro Loterij bijna 60 miljoen euro uit aan cultuur in Nederland. Het Centraal Museum is sinds 2006 beneficiënt van de BankGiro Loterij en heeft daardoor al vele tentoonstellingen, aankopen en restauraties kunnen realiseren. www.bankgiroloterij.nl

Centraal Museum | Nicolaaskerkhof 10 Utrecht | 030-2362362 | www.centraalmuseum.nl | Open di t/m zo 11.00-17.00


Ingezonden persbericht