Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 27 juli 2010 |


1. Veldloket agrarisch natuurbeheer Boven Dommel
Er komt een veldloket voor alle regelingen voor agrarisch natuurbeheer in het reconstructiegebied Boven-Dommel. In onderlinge samenwerking hebben het Brabants Landschap, de ZLTO en het Brabants Particulier Grondbezit (BPG) een voorstel uitgewerkt waarbij twee coordinatoren uit de verenigingen voor agrarisch natuurbeheer aan de slag gaan, en waarbij het Coordinatiepunt Landschapsbeheer, de ZLTO en het BPG ondersteunend zijn. GS stellen hiervoor middelenbeschikbaar voor een pilot van een periode van 4 jaar met daaraan gekoppeld een evaluatie. De ZLTO draagt zelf E80.000 bij aan het project.

2. Subsidie Telos
De subsidie voor Telos, het Brabantse instituut voor duurzaamheidsvraagstukken, over 2009 is vastgesteld op E283.638,-. Voor 2010 gaat het voorlopig om een bedrag van E323.195,-. Dat hebben GS besloten. Ook stemt het college in met het activiteitenprogramma voor 2010, het gaat om de afronding van een aantal projecten uit 2009 en het opstellen van de duurzaamheidsbalans 2010 en het opstellen een beslisboom NIMBY (Not in my backyard-projecten).

3. Statenvragen Huize Providentia
Bij de bouw van woningen op het Providentia-terrein in Heeze-Leende is volgens Gedeputeerde Staten weliswaar sprake van verstedelijking, maar die is hier gekoppeld aan het provinciale beleid om cultureel erfgoed te behouden. Dat antwoorden Gedeputeerde Staten op Statenvragen van de Partij voor de Dieren. Providentia is een bijzonder plan en een pilot voor het Zogenaamde Nieuw Dorps Bouwen. De pilot onderzoekt mogelijkheden van herstructurering bij de Brabantse kloostercomplexen en de bijzondere woonmilieus die dit zal opleveren.

4. Statenvragen geluidsverstoring windturbines
De toepassing van een nieuwe dosismaat voor geluidsverstoring door windturbines bij de bepaling van van natuurcompensatie leidt niet tot veranderingen in de omvang van de natuurcompensatie. Dat antwoorden Gedeputeerde Staten op vragen van het lid van Provinciale Staten, mevrouw B. Verstappen (PvdD).

5. Antwoorden op Statenvragen over cleanstones
Laboratoriumonderzoek heeft uitgewezen dat het materiaal 'cleanstone' wel een positief effect heeft op de reductie van fijnstof en stikstofoxiden. Dat antwoorden Gedeputeerde Staten op vragen van D66-Statenlid M. Lestrade-Brouwer over de luchtzuiverende voorzieningen op geluidsschermen aan de A59 bij Heusden.

6. Vragen over aandeelhouderschap Delta
De financiële positie van Delta heeft de volle aandacht van de Raad van Bestuur, de Raad van Commissarissen en de aandeelhouders. Dit antwoorden Gedeputeerde Staten op vragen van mevrouw M. Lestrade-Brouwer van de D66-Statenfractie. De provincie Noord-Brabant bezit 0,05% van de aandelen van Delta.

7. Vragen over schoolliner 603
Schoolliner 603 is een scholierenbus die van de Moer, via Dongen en Oosteind naar het Prinsentuincollege in Andel rijdt. Na signalen dat de schoolliner op bepaalde ritten erg vol was, is Veolia in gesprek gegaan met het Prinsentuincollege. Dit heeft geleid tot wijzigingen in de dienstregeling met ingang van het schooljaar 2010-2011. Dit antwoorden Gedeputeerde Staten op vragen van de SP-Statenfractie.

8. Subsidie-aanvraag gemeente Weert haven Weert-Cranendonk
In het kader van de quick wins binnenhavens is besloten geen subsidie te verstrekken aan de gemeente Weert voor het verbeteren van de haven van Weert, gelegen op het grondgebied van Weert en (deels) Cranendonck. Gedeputeerde Staten hebben dit per brief aan de gemeente Weert laten weten. De commissie Economie Mobiliteit en Grotestedenbeleid wordt hiervan op de hoogte gesteld.

9. Opleidingen GS
De voortdurende ontwikkeling van mensen is een speerpunt van het college en vanuit die optiek is het te waarderen dat leden van GS tijd vrijmaken om een cursus te volgen. De opleiding dient om kennis te nemen van relevante ontwikkelingen die breed in de maatschappij spelen, het ontwikkelen van strategische scenario's om vanuit verschillende handelingsperspectieven als bestuurder in de overheidskolom te kunnen reageren. Er gelden geen regels voor de leden van GS ten aanzien van het terugbetalen van cursusgelden bij het aanvaarden van een betrekking elders. De betrokken gedeputeerde is inmiddels lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, een functie in het openbaar bestuur. Op grond daarvan vinden GS terugbetaling van de kosten van de opleiding niet aan de orde.

10. MER Zuidwest 380 kV
De nieuwe 380kV- hoogspanningsverbinding van Borsele naar Geertruidenberg en Tilburg moet zo veel mogelijk gebruik maken van al bestaande 380kV-tracés. Daarnaast moeten zo veel mogelijk 150kV-hoogspanningsmasten worden vervangen door ondergrondse leidingen. Dat bepleiten GS en de West-Brabantse Vergadering (de gemeenten) in brieven aan minister Van der Hoeven (Economische Zaken).

11. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde Staten hebben een verklaring van geen bezwaar geweigerd voor het oprichten van een fietsenverhuur, 2 bed en breakfastvoorzieningen, een bedrijfswoning en een restaurant met bedrijfswoning aan de Hoge Maasdijk te Andel, gemeente Woudrichem; hebben een reactieve aanwijzing gegeven aan de gemeenteraad van Halderberge voor bestemmingsplan "Sijperstraat 13" gemeente Halderberghe.


---- --