Ingezonden persbericht



Ondertoezichtstelling Laura Dekker beëindigd

Dinsdag 27 juli jl. heeft de rechtbank Middelburg besloten de ondertoezichtstelling (OTS) van Laura Dekker per direct te beëindigen. Laura kwam in juli vorig jaar onder toezicht van Bureau Jeugdzorg Utrecht (BJU) te staan. Laura wil als 's werelds jongste zeiler solo rond de wereld zeilen. BJU verzocht op 20 juli 2010 de rechtbank Middelburg de OTS te beëindigen.

BJU deed dit verzoek omdat zij geen noodzaak ziet in het nogmaals verlengen van de OTS.

VOORBEREIDINGEN
De rechtbank Utrecht besloot Laura na een voorlopige OTS in oktober 2009 onder toezicht te stellen. Wanneer een jongere onder toezicht wordt gesteld, wijst de rechtbank altijd een gezinsvoogdij-instelling aan die de OTS dient uit te voeren. BJU kreeg de opdracht te bewaken en te beoordelen of de reis voldoende werd voorbereid en er zorg voor te dragen dat Laura niet zou vertrekken wanneer dit niet verantwoord was.

ZEILPLAN
Op 17 juni jl. besloot de rechtbank Middelburg de OTS met een maand te verlengen, en het verzoek voor verdere verlenging met één maand aan te houden. Reden hiervoor was dat de rechtbank, en daarmee BJU, onvoldoende kon toetsen of Laura voldeed aan alle door het hof gestelde voorwaarden. Onder andere werd vastgesteld dat er nog geen rapport was van een onafhankelijk zeildeskundige.
Het zeilplan dat Laura gedurende haar OTS heeft opgesteld, werd in deze maand verlenging getoetst door een onafhankelijk zeildeskundige. Deze voorzag geen grote problemen wanneer Laura op reis zou gaan.

BEËINDIGING OTS
Op de zitting van 20 juli 2010 heeft BJU de rechtbank verzocht de OTS te beëindigen. Naast het feit dat het zeilplan positief beoordeeld is door een zeildeskundige en ook aan de andere door de rechtbank gestelde voorwaarden is voldaan, is BJU niet langer van mening dat de sociaal emotionele - en identiteitsontwikkeling van Laura wordt bedreigd. BJU ziet derhalve geen basis voor verdere verlenging van de OTS.
Met de beëindiging van de OTS ligt de keuze of Laura haar reis mag ondernemen weer bij haar ouders. BJU vertrouwt erop dat zij in het belang van Laura zullen handelen.

--EINDE BERICHT-