Ingezonden persbericht

Amsterdam, juli 2010

Duurzaam project Vroegop-Windig, La Place en GRO Holland

Paddenstoelen gekweekt op koffiedik

Een bijzondere samenwerking tussen Vroegop-Windig, La Place en GRO Holland waarbij intensief wordt samengewerkt om koffiedik te hergebruiken. Naar goed voorbeeld van gelijksoortige projecten in Zimbabwe, waar men al langer organisch afval hergebruikt, kweekt GRO Holland paddenstoelen op het ingezamelde koffiedik. Vroegop-Windig verzorgt het logistieke proces voor dit project; van het ophalen van het koffiedik tot aan de distributie van de paddenstoelen. Daarnaast zijn zij deze week gestart met de verkoop van de eerste duurzame paddenstoel, de oesterzwam.

Vroegop-Windig, vaste distributeur van La Place, rijdt iedere dag verse goederen naar de La Place restaurants. Vanaf heden wordt het koffiedik van deze restaurants mee terug genomen en afgeleverd bij GRO Holland, die het verwerkt tot voedingsbodem voor de kweek van paddenstoelen. De geoogste paddenstoelen worden direct meegenomen bij aflevering van het koffiedik en samen met de andere versproducten afgeleverd bij La Place, zodat er geen extra kilometers gereden worden. Vroegop-Windig zet zich actief in voor het 'verduurzamen' van hun logistieke processen. Hiervoor wonnen zij onlangs de "Lean and Green Award".

Het project zorgt ervoor dat La Place zo'n 220 ton koffie afval op jaarbasis hergebruikt. Verdere afvalstromen worden zo goed mogelijk ingericht. De plastic emmers en zakken worden gerecycled en het overblijfsel van het koffiedik wordt na gebruik als veevoer of compost gebruikt. GRO Holland stelt haar productielocatie beschikbaar voor mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt op weg naar (regulier) werk.

Vroegop-Windig is groothandel en importeur in AGF en daarnaast ook logistiek dienstverlener in vers. Het bedrijf faciliteert foodservice- en retail bedrijven om verse en gezonde voeding te verstrekken aan hun klanten, met respect voor mens, maatschappij en milieu.

Voor meer informatie over Vroegop-Windig zie www.vroegop.nl .

Noot voor de redactie,