Ingezonden persbericht

Hilversum, 27-07-2010

'DUIZEND OVERVALLEN MINDER'

Korpschef Frans Heeres: daders volgen na vrijlating

Jonge criminelen en veelplegers moeten als ze hun gevangenisstraf hebben uitgezeten nauwlettend worden gevolgd door reclassering, politie en gemeente. Zo kan worden voorkomen dat ze opnieuw in de fout gaan. Dat zegt Frans Heeres, korpschef van West- en Midden Brabant vanavond in Opsporing Verzocht dat geheel in het teken staat van het stijgende aantal overvallen.

Heeres stelt vast dat veel jeugdige daders snel na hun detentie terugvallen in de criminaliteit. De recidive onder deze groep is zeer hoog. Heeres: "Ik pleit voor een persoonsgebonden aanpak. De gemeente heeft tot taak ex-gedetineerden te begeleiden. Ik vind dat het niet alleen begeleiden moet zijn op basis van vrijwilligheid, maar toezicht als maatregel die wordt opgelegd door de rechter. Dus je krijgt en gevangenisstraf en langer toezicht."

Het aantal overvallen op onder andere woningen, winkels en horeca-aangelegenheden steeg vorig jaar met een vijfde tot bijna negenentwintighonderd. Dat zijn er acht per dag. De Brabantse korpschef wil dat aantal in 2011 terugdringen met 33 procent, of wel 1000 minder, zo liet hij weten in Opsporing Verzocht.

Minister Hirsch Ballin van Justitie heeft vorig jaar de zogenoemde Taskforce Overvallen in het leven geroepen. Daarin werken onder andere VNO/NCW, detailhandel, gemeenten en politie samen om overvallen te bestrijden. Het aantal overvallen zou eind dit jaar ten opzichte van 2008 gedaald moeten zijn met 20 procent. Korpschef Heeres spreekt nu dus van een daling van 33 procent in 2011.

Heeres maakt deel uit van de Taskforce, waarvan burgemeester Aboutaleb van Rotterdam voorzitter is. De Taskforce legde tot nu toe de nadruk op preventie en vervolging. Heeres voegt daar nu een 3e dimensie aan toe: het monitoren van ex-delinquenten.

---