Ingezonden persbericht



VVD GEMEENTERAADSFRACTIE ROTTERDAM

Overlast in Delfshaven

Aan het College van B&W van de gemeente Rotterdam
Coolsingel 40
3011 AD Rotterdam
Rotterdam, 27 juli 2010

Betreft: schriftelijke vragen ex artikel 19 Reglement van Orde

Geacht College,

Zeker op warme zomeravonden zoals de laatste tijd, stijgt ook het zogenoemde hangen op straat. Op de Mathenesserdijk ter hoogte van de eerste tramhalte na de Mathenesserbrug is de overlast al lange tijd gaande en door de warme zomer wordt het volgens bewoners alleen maar erger. Zo erg, dat zelfs op de warmste avonden de ramen moeten worden dichtgehouden. Meestal gaat het om een groep van ongeveer 10 tot 15 jongens tussen de 12 en 20 jaar, die tot diep in de nacht lawaai veroorzaken, auto's bekrassen, ruitjes intikken en mogelijkerwijs ook drugs dealen. Zo worden buitenlandse automobilisten aangesproken met de vraag "of zij wat nodig hebben".

De overlast en de signalen van criminele activiteiten zijn door bewoners aangekaart bij de politie. Zo heeft een bewoner al drie aangiftes gedaan sinds maart 2010. Naar aanleiding van deze aangiftes is wel een gesprek gestart tussen bewoners en deelgemeentebestuur, maar dat vermindert de overlast niet. De politie geeft aan niet te kunnen optreden als er geen bewijs van strafbare feiten is.


1. Bent u op de hoogte van de overlast en de aangiftes?
2. Bent u ervan op de hoogte dat de politie zegt niets te kunnen ondernemen?
3. Is het College het eens met deze opstelling van de politie?

De VVD wil dat overlastgevers aangepakt worden, zeker als er sprake is van strafbare feiten. De veiligheid, maar ook het woongenot van de omwonenden staat voorop. Een van de mogelijkheden is cameratoezicht. De VVD is daar een voorstander van. Rondom het gebied waar deze overlast plaatsvindt, hangen camera's.

Naar aanleiding van meerdere gesprekken met omwonenden, heeft de VVD kennis genomen van een zorgelijk gerucht. Door omwonenden is gevraagd om de beelden van het cameratoezicht te gebruiken als bewijsmateriaal. Een groot deel van de feiten vindt immers plaats buiten het directe zicht van politie, of als de bewoners (proberen te) slapen. Volgens de bewoners is het antwoord van de politie geweest dat de beelden niet worden opgevraagd vanwege te hoge kosten.


4. Is het waar dat de beelden niet worden opgevraagd vanwege de te hoge kosten?
5. Zo ja, bent u het met de VVD eens dat dat onacceptabel is?
6. Zo nee, waarom wordt dit beeld dan geschetst door agenten? En wordt dit beeld vaker geschetst?
7. Bent u voornemens snelle actie te ondernemen om de problemen in de wijk snel op te lossen, zodat de bewoners in alle rust van de rest van de zomer kunnen genieten?

Graag vernemen wij schriftelijk uw antwoord op deze vragen. Met vriendelijke groet,

J.W. Verheij


---- --