Gemeente Drechterland

26-7-2010
Vervolg van Dagje Dijk

Archeologische tocht naar historie Omringdijk

Op woensdag 28 juli tussen 19.00 en 21.00 uur is er opnieuw de mogelijkheid om kennis te maken met de archeologie van de dijk. Door de Westfriese Omringdijk worden deze zomer sleuven gegraven voor archeologisch onderzoek. Hierbij wordt gegraven tot onder de dijk, waarbij de middeleeuwse resten aan het licht komen. Vorige week konden belangstellenden de sleuf bekijken. 's Middags was de belangstelling groot. 's Avonds moesten de excursies helaas worden afgelast vanwege slecht weer. Daarom is er op woensdag 28 juli tussen 19.00 en 21.00 uur opnieuw de mogelijkheid om kennis te maken met de archeologie van de dijk. De sleuf die dan gegraven is ligt op de Zuiderdijk vlakbij huisnummer 15 in Venhuizen.

Rondleiding
Belangstellenden zijn van harte welkom voor een bezoek aan de archeologische sleuf in de Zuiderdijk. De archeologen Michiel Bartels en Jolande Meijer vertellen over de historische opbouw van de dijk die in de sleuf zichtbaar is en de archeologische vondsten. In groepjes van vijftien personen wordt u door de dijk geleid. Afhankelijk van de belangstelling kan er een wachttijd zijn. Opgelet: bij zware regenval of onweer gaat de excursie niet door. Stevige schoenen zijn nodig, want het kan glad zijn in de sleuf.

De dijk in Schellinkhout
Afgelopen 14 juli konden belangstellenden onder begeleiding van het team archeologen een sleuf bekijken in Schellinkhout. Er werd onder meer uitleg gegeven bij de restanten van een woning uit circa 1600. Het oudste deel van dit stuk dijk dateert uit de dertiende of veertiende eeuw. De ophogingslagen waren gemarkeerd met lijnen om de grenzen aan te geven; door de droogte waren de kleurverschillen in de loop van de dag al een stuk minder duidelijk te zien dan âs ochtends. Bovenin waren de oude verhardingslagen van de dijkweg te zien (schelpen en klinkers).

De dijk in Oosterleek en Wijdenes
De Markermeerdijk tussen Enkhuizen en Hoorn wordt versterkt. Tot 2012 wordt hard gewerkt om de dijk te verhogen zodat de veiligheid weer voor lange tijd voldoet aan de vastgestelde maatschappelijke eisen. Onderdeel van de dijkversterking is het aanbrengen van nieuwe stukken dijklichaam en het weghalen van oude delen. Juist deze oude delen bevatten een schat aan informatie. In de afgelopen weken werden er in de buurt van Oosterleek en Wijdenes al twee sleuven door de Zuiderdijk gegraven. Het pakket van de voet tot aan de kruin van de dijk was meer dan zeven meter dik. De doorsnede liet nauwkeurig het verleden van de dijk zien. In de ophogingslagen bevond zich borden, potten en pannen uit de zeventiende en achttiende eeuw. Geheel onderin de dijk werd in Oosterleek gestapelde klei-veenzoden opgegraven met daaronder een laag natuurlijk veen. Dit is waarschijnlijk het laatste restje van het grote veenkussen dat West-Friesland in de middeleeuwen was.

Archeologen geven uitleg over historie bij Omringdijk