TenneT


TenneT presenteert lange termijn visie op volledige hoogspanningsnet

28-07-2010 TenneT heeft een aangepaste langetermijnvisie tot 2030 opgesteld. Ze heeft de lange termijnontwikkeling van de elektriciteitstransporten over het volledige hoogspanningsnet onderzocht. In dit rapport wordt een toekomstvisie neergelegd op het volledige hoogspanningsnet vanaf 110 kilovolt tot en met 380 kilovolt en de mogelijke toekomstige ontwikkelingen. Uit het rapport blijkt dat grootschalige investeringen in het landelijk hoogspanningsnet de komende jaren noodzakelijk zijn, vanwege de sterke ontwikkeling van de energiemarkt.

Twee jaar geleden heeft TenneT al een lange termijnvisie uitgebracht voor het hoogspanningsnet van 220 kilovolt en 380 kilovolt . In het kader van de Wet Onafhankelijk Netbeheer (WON) is TenneT sinds 1 januari 2008 wettelijk verantwoordelijk geworden voor het beheer van de 150 kilovolt- en 110 kilovolt-netten. Deze aanvullende informatie is opgenomen als aanvulling op de bestaande Visie2030 van TenneT.

Uit de visie blijkt dat door de bouw van grootschalige elektriciteitscentrales op grotere afstand van het verbruik, de groei van grootschalige offshore duurzame elektriciteitsproductie en de koppeling van elektriciteitsmarkten in Europa het aandeel (inter-)nationale transport steeds meer toeneemt. Tegelijk is er een sterke toename van decentraal opgewekte elektriciteit. Deze ontwikkelingen vragen de komende jaren om forse investeringen in het net om de toekomstige leveringszekerheid te waarborgen. Hiervoor zijn onder meer de procedures voor vier grote infrastructurele projecten in werking gezet.

Investeren in uitlopers

TenneT gaat daarnaast de komende jaren 127 miljoen euro steken om zogenoemde uitlopers in het elektriciteitsnet aan te pakken. Uitlopergebieden zijn voor hun stroomvoorziening afhankelijk van één hoogspanningsverbinding. De leveringszekerheid in deze gebieden is meer kwetsbaar in vergelijking met het grootste deel van het hoogspanningsnet dat bestaat uit ringstructuren, waarbij uitval van een verbinding geen langdurige stroomonderbreking tot gevolg heeft. TenneT heeft vanuit landelijk perspectief naar de uitlopers gekeken en gaat de komende jaren de uitlopers aanpakken waarvan de belasting nu of in de nabije toekomst boven 100 MW komt. Dit is conform de wettelijke voorschriften. Het gaat in totaal om 11 uitlopers die worden aangepakt. De leveringszekerheid wordt hier stevig door vergroot en het aantal huishoudens dat achter een uitloper woont neemt met ruim 30 procent af, van 29% naar 19 %.

TenneT heeft naar de uitlopers in het hoogspanningsnet onderzoek uitgevoerd in samenwerking met SEO Economisch Onderzoek. Hierbij is ook beschreven welke acties nog meer gedaan kunnen worden om uitlopergebieden minder kwetsbaar te maken. Er zijn bijvoorbeeld ook mogelijkheden beschreven om in de toekomst innovatieve toepassingen zoals smart grids in te zetten. Deze toepassing wordt verder verkend in een taskforce over intelligente netten. Daarnaast zal TenneT in samenwerking met het ministerie van Economsische Zaken kijken naar de verdere ontwikkeling van het net.

Download de managementsamenvatting van Visie2030.

Zie het origineel