Waterschap Aa en Maas
Burgers werken onbewust mee aan natuurschade

Doet het leuk thuis in de vijver: een rode rivierkreeft of parelvederkruidplant. Deze exoten zijn zomaar te koop in vijverwinkels en natuurcentra. Maar eenmaal in de vijver vermenigvuldigen ze zich razend snel. Veel burgers menen er dan goed aan te doen het teveel aan vijverplanten en -dieren uit te zetten in de natuur, in sloten, rivieren en plassen. Fout! Dit kan leiden tot enorme natuurschade.

De rode rivierkreeft heeft onze eigen kreeft al zo goed als uitgeroeid. De zonnebaars vermeerdert zich explosief in vennen ten koste van onze amfibieën. En de grote waternavel vormt, net zoals andere exotische planten, drijvende, groene `velden' op het water. Deze ondoordringbare `velden' tasten de waterkwaliteit aan omdat er zuurstoftekort kan ontstaan.

Wat moet u doen:

* Dieren die in uw vijver of aquarium leven: vissen, schildpadden, slakken, kreeftjes en watervlooien, nóóit in de natuur uitzetten.


* Trek geen exotische vissen door in het toilet. Als de dieren het overleven, kunnen ze alsnog in natuurwater terechtkomen en zich vermenigvuldigen.


* Gooi afgedankte vijver- of aquariumplanten nooit in een sloot of plas, maar bij het GFT of op de composthoop.


* Leg een vijver nooit aan in de buurt van een sloot of plas, want waterplanten kunnen hier dan gemakkelijk in terechtkomen en verder groeien.

Waarschuw Aa en Maas als u deze exoten ziet:
De rode Amerikaanse rivierkreeft, de zonnebaars, grote waternavel, parelvederkruid, watercrassula en groot kroosvaren. Een korte beschrijving en foto's van deze dieren en planten vindt u op: www.aaenmaas.nl/exoten. Uw contactpersoon bij Aa en Maas: Brenda Arends, T. (073) 615 68 41, E. barends@aaenmaas.nl.

Dit doet Aa en Maas met uw melding
Planten verwijderen wij zo snel mogelijk. Dat doen wij handmatig. Want planten afmaaien is geen optie omdat de woekeraar zich dan des te sneller vermeerdert. Als het gaat om exotische vissen en rivierkreeften wordt het een moeilijk verhaal. Dit jaar registreren wij nauwkeurig waar welke exotische dieren zich ophouden. Daar is uw hulp hard bij nodig. Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten stelt waterschap Aa en Maas een plan van aanpak op.