ProRail

Persbericht

28-07-2010

ProRail klaar met wegtakelen ontspoorde treindelen

Vannacht is er weer gewerkt aan het wegtakelen van beschadigde wagons op het plein bij het station van Stavoren. Alle treinstellen zijn nu weggetakeld. De werkzaamheden verlopen voorspoedig. Het gebied wordt nu schoongemaakt en opnieuw ingericht.

De laatste beschadigde treinstellen zijn in de nacht van dinsdag op woensdag op de drijvende pontons geplaatst. Direct daarna zijn de pontons vannacht afgevoerd. In de ochtend zijn de laatste onbeschadigde treindelen op pontons getakeld.

Afronding

Het takelen van de beschadigde locomotief en de treinstellen vereiste grote precisie. De trein heeft zich met grote kracht in de grond gedrukt waar diverse kabels en leidingen voor gas, water en elektriciteit liggen. Tijdens het optakelen mochten deze leidingen niet worden beschadigd. Daarnaast waren de wagons door de klap in elkaar verwrongen en moesten eerst worden los geslepen om te kunnen worden weggetakeld. Deze werkzaamheden zijn nu afgerond.

Schoonmaak

Intussen wordt de locatie verder schoongemaakt. Vele honderden kiloâs puin zijn met containers afgevoerd. De volgende stap is het herstructureren en inrichten van het gebied. Dit houdt ondermeer in het terugplaatsen van infrastructuur waaronder verlichting, groenvoorziening, parkeerpalen. Ook zullen delen opnieuw worden bestraat.

Ronde op de locatie

De burgemeester van Stavoren en de regio-directeur van ProRail hebben gisteren samen met de vader en zoon van de beschadigde watersportwinkel gesproken en de locatie bezocht. Ook hebben gisteren weer vele honderden mensen met interesse gekeken naar de grootschalige werkzaamheden. Het treinverkeer had sinds het ongeluk prioriteit, sinds dinsdagmorgen rijden de treinen weer normaal volgens de dienstregeling.