Gemeente Hulst

Reynaertbankjes als nieuw

Reynaertbankjes als nieuw

Deze zomer worden in de gemeente Hulst twee van de drie Reynaertbankjes vernieuwd.

De Reynaert-traditie leeft in de gemeente Hulst volop. Veel verenigingen, straten en gebouwen dragen een naam die naar het Reynaertverhaal verwijst, zoals Jeugdcircus Reinardi, het Hulster Carnaval De Vossen, kinderboerderij De Cantecleerhoeve, gemeenschapscentrum Malpertuus, basisschool De Nobelhorst etc. Op drie plaatsen in de gemeente Hulst doen ook speciale Reynaert(zit)bankjes denken aan deze beroemde inwoner. Twee van deze bankjes worden vernieuwd. De conditie van beide bankjes was slecht en door wind en weer was de tekst verweerd en slecht leesbaar geworden.

Sinds 1955 staat er aan de rand van Nieuw-Namen een Reynaertbank. Deze werd geplaatst bij de lancering van de eerste Reynaertroute. Het bankje bevindt zich op de hoek Hulsterloostraat - Kauterstraat. Op deze zitbank staat de volgende zinsnede uit het Reynaertverhaal te lezen: "Int oostende van Vlaenderen staet een bosch ende dat heet Hulsterloo". Dit bankje werd onlangs vervangen en staat er nu weer keurig bij.

Het tweede bankje ter ere van de Hulster vos staat in Absdale. Absdale wordt met naam en toenaam vermeld in het Reynaertverhaal. Aan de Tolweg te Absdale staat sinds 1995 het bankje met de tekst "Hughelijn metten cromme beene ende was gheboren van Absdale". Aan de nieuwe versie van dit bankje wordt momenteel gewerkt. In de loop van augustus wordt dit bankje geplaatst.

Het derde Reynaert-bankje is te vinden bij Reynaertland aan de Kreekzoom in Hulst. Sinds de officiële opening op 24 mei 2001 staat daar een bankje met de tekst "So quam Brune in die riviere ende ontswam hem allen sciere".